Peter Handzuš Správy

Top sezóna v Tatrách sa vydarila. Rusi sa postarali o veľké prekvapenie

Podnikatelia v cestovnom ruchu sú s návštevnosťou svojich prevádzok počas Vianoc a Nového roka spokojní. Čísla im môžu vylepšiť aj začínajúce prázdniny v Poľsku a jarné prázdniny u nás.

Ilustračný obrázok k článku Top sezóna v Tatrách sa vydarila. Rusi sa postarali o veľké prekvapenie
Zdroj: TASR

Top sezónu vo Vysokých Tatrách hodnotia podnikatelia a samosprávy veľmi pozitívne. Podľa posledných čísel sa tu návštevnosť od Vianoc do nedele (13.1.) zvýšila približne o 5 % oproti rovnakému obdobiu minulej zimnej sezóny.

„Počet návštevníkov nám vzrástol, obdobie od 27. decembra do 6. januára sme zaznamenali nárast, pričom viac ako 55 % návštevníkov tvorili Slováci, ktorí sa rozhodli sviatky a Nový rok tráviť vo Vysokých Tatrách, čo nás veľmi príjemne prekvapilo,“ konštatovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Zvýšil sa aj počet Poliakov, keďže na poľskej strane Tatier bol nedostatok snehu. Aj táto klientela už podľa Maťašovskej začala viac využívať pobytové balíky, doplnkové služby a prichádzajú aj na viac dní.

Rusi a Ukrajinci prišli aj autami

„Veľkým prekvapením bolo, že veľká časť Rusov a Ukrajincov prišla individuálne, na svojich vlastných autách. Okrem toho prišlo 14 charterových letov, približne tretina z týchto klientov ostala vo Vysokých Tatrách,“ dodala Maťašovská.

Prevažná časť rusky hovoriacej klientely si však ubytovanie, stravu, víza i doplnkové služby vybavovala sama. Títo hostia v Tatrách minú v priemere 600 až 700 eur na osobu, bohatší klienti z Ruska a Ukrajiny trávia dovolenky skôr v alpských destináciách.

Sezónu potiahnu aj prázdniny

Maťašovská nepredpokladá, že by teraz po top sezóne nastalo v Tatrách hluché obdobie. „Oddnes začínajú poľské prázdniny, budú trvať šesť týždňov, nasledovať budú jarné prázdniny na Slovensku, potom prázdninujú Česi, v tomto období budú prevažovať rodiny s deťmi. Na konci marca, začiatkom apríla už je zase Veľká noc, takže tá sezóna bude prebiehať plynule,“ konkretizovala.

Tatrancom v týchto dňoch praje aj počasie, sneženie zabezpečilo veľmi dobré podmienky na lyžovanie vo všetkých strediskách. Zvýšil sa aj počet vystavených Tatry card, konkrétne v decembri 2012 to bolo o 35 % viac ako v roku 2011.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM