Peter Handzuš Kultúra Kultúra

Toto napísal život: Kým si Martin užíval extázu, jeho sestra bojovala o život v nemocnici

Päť rokov bral extázu, predávkoval sa, no dnes je čistý a svoj príbeh hrá mladým ľuďom po celom Slovensku. Martin Žák (33) v hre Cesta do tmy hovorí otvorene o tom, čo vám drogy dajú, ale aj zoberú.

Ilustračný obrázok k článku Toto napísal život: Kým si Martin užíval extázu, jeho sestra bojovala o život v nemocnici
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Sálu popradského Domu kultúry v stredu zaplnili diváci trikrát. Divadelné predstavenie Cesta do tmy (The Dark Trip) si prišlo pozrieť niekoľkosto prevažne mladých ľudí. Príbeh mladého chlapca, z ktorého sa stal užívateľ drogy extáza spočiatku šteklil bránicu, no záver už tlačil divákov k uvažovaniu, či začať si s extázou stojí za to.

Hlavným hrdinom príbehu je Martin Žák z bratislavskej Petržalky, ktorý sa na prahu dospelosti stretol s drogou, ktorú všetci poznajú pod názvom extáza. “Do Popradu sme prišli preto, aby sme mladým ľuďom a tým, čo prídu na predstavenie, ktoré sa volá Cesta do tmy, zahrali životný príbeh, ktorý sa mi stal, mne Martinovi Žákovi, keď som v osemnástich rokoch stretol dievča, ktoré mi ponúklo drogu, ktorá sa volá extáza. Potom som začal túto drogu užívať s ňou. Do týchto vecí som prepadol na dlhých päť rokov, až kým ma niektoré životné okolnosti neprefackali, až kým som skoro nezomrel. Vtedy som si uvedomil, že je čas začať žiť normálne. Toto predstavenie trvá hodinu a 15 minút a je to životný príbeh o tom, ako som do toho prišiel, čo sa stalo a ako som z toho odišiel. Cesta do tmy preto, lebo cítim, že drogy sú cesta do tmy,“ priblížil svoj príbeh Martin. Pocity mladých z predstavenia sú rôzne. Niektorí sa smiali, no niektorí vedeli, že to je skutočnosť a niečo podobné prežívajú sami.

Chce prinášať reálne informácie o drogách

Cieľom projektu The Dark Trip je priniesť mladej generácii reálne informácie o tom, ako dokážu drogy človeku zmeniť život. Martin hrá predstavenie od septembra minulého roka. „Chodíme po slovenských mestách, otvárajú sa nám dvere do stredných aj základných škôl. Máme veľmi dobrú skúsenosť s primátormi, s ľuďmi, ktorí sú v daných mestách, s kultúrnymi domami, všetci nám vychádzajú v ústrety,“ približuje projekt mladý herec a dodáva: „Robíme tieto predstavenia interaktívne, chceme aby potom mladí ľudia ostali s nami, aby sme sa spoznali, aby si uvedomili, že nepotrebujú niektoré veci, aby boli šťastní.“

Mladí prichádzajú hľadať odpovede na afterparty

Po troch predstaveniach v Poprade nasledovala afterparty v klube Zóna, kde sa diváci mohli stretnúť z celým tímom The Dark Trip. Počas večera zazneli aj príbehy narkomanov, ktorí už niekoľko rokov abstinujú. Popri dobrej hudbe a zábave, na ktorú Martin samozrejme nezabudol, tu bol čas aj na osobné rozhovory. Práve na týchto miestach je potom možnosť hovoriť s mladými o tom, čo prežívajú. Tam majú možnosť otvoriť sa a začať veci riešiť. „Veľakrát sa stáva, že keď je priestor na to, tak prídu za mnou a povedia mi, že prežívajú to isté, čo ja. To sú naozaj také malé skupinky chalanov a dievčat a vtedy sa chcú rozprávať," vysvetlil zmysel afterparty Martin Žák.

Každé mesto potrebuje zázemie pre narkomanov

Závislosť nie je téma, o ktorej hovoríme radi. Dôležité ale je, aby tí, ktorí majú snahu svoj problém riešiť, mali prístup k fundovaným odborníkom. V každom meste, kde Martin Žák s predstavením The Dark Trip vystupuje, sa snaží tím spolupracovať s psychológmi a s pedagógmi na školách, ktorí majú túto problematiku na starosti. Tí potom bývajú takisto prítomní na predstaveniach. „Mladí, ktorí majú záujem problémy s drogami riešiť, tak majú potom možnosť ísť za tými pedagógmi a rozprávať sa s nimi. Potom už záleží na nich, ako ďalej,“ dodal Martin Žák.

V Poprade spolupracovala pri organizácii The Dark Trip aj nezisková organizácia Život bez závislostí, ktorá podáva pomocnú ruku závislým na alkohole, drogách ale aj gamblerom. Pilotný projekt v Poprade s názvom Drogy sú cesta do tmy – The dark trip bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR – v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít pre rok 2015.

The Dark Trip
1
Galéria
The Dark Trip v Poprade
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM