JAB Rôzne

Toto treba vidieť: Africké deti spievajú východniarsku ľudovku, prsty v tom má učiteľka zo Spiša!

O tom, že ľudové tradície nemusia byť typické len pre náš kraj či Slovensko svedčí aj toto video. Janka Gerčáková, učiteľka hudobnej výchovy, preniesla kúsok našej tradície aj do Afriky. Rwadské dievčatá to zvládli na výbornú. Presvedčte sa sami...

Ilustračný obrázok k článku Toto treba vidieť: Africké deti spievajú východniarsku ľudovku, prsty v tom má učiteľka zo Spiša!
Zdroj: Dnes24.sk

Učiteľka zo Spišskej Novej Vsi Jana Gerčáková strávila tri mesiace vo vnútrozemskom štáte Afriky v Rwande ako dobrovoľníčka. Okrem pomoci pri vyučovaní v škôlke či v škole v Masake jej poslaním bola aj podpora projektu s názvom adopcia srdca. Nás zaujímalo, prečo si vybrala práve Afriku aj ako a prečo vzniklo práve toto video. „Afrika bola vždy prezentovaná ako krajina, ktorá potrebuje našu pomoc, keďže som učiteľka a deti mám veľmi rada, tak som sa rozhodla nejaký čas stráviť s nimi,“ prezrádza učiteľka s tým, že tam strávila tri mesiace, ale keby mohla ostala by aj dlhšie.

Video podľa jej slov nevzniklo len kvôli tomu, aby sa rozšírilo po internete, ale najmä, ako apel na pomoc africkým deťom, keďže nie každé dieťa v Afrike si môže dovoliť chodiť do školy. Prečo práve táto pesnička a, ako to prijali samotné dievčatá? „Som učiteľka slovenského jazyka a hudobnej výchovy. Vediem popri tom hudobno dramatický krúžok. Moji žiaci v Spišskej majú túto pesničku veľmi radi a radi ju spievajú tak som si povedala, že ju naučím aj tieto dievčatá. Boli to druháčky na základnej škole a prijali to s nadšením.“

Ako spomenula, celý nácvik trval necelé tri popoludnia v rámci poobedňajšieho vyučovania. Aj keď v Rwande je úradným jazykom kiňarvanda a angličtina, dievčatá to podľa učiteľky zobrali úplne vážne. „Problém im síce zo začiatku robili problém slová, ako čarne oči či cingi lingi bom no nakoniec to zvládli,“ dodáva s úsmevom Jana Gerčáková. Veď si to vypučujte! :)

Foto: archív Jana Gerčáková

Africké deti pod vedením učiteľky zo Spišskej
7
Galéria
Pesnička zo Spiša v podaní afrických dievčat
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM