Monika Gécziová Rôzne

Tradičná zábava v Liptovskej Tepličke: V hlavnej úlohe šúľance a Morena

Radi varíte a ešte radšej papáte? A hlavne, radi súťažíte? Potom si rozhodne nenechajte ujsť tradičnú regionálnu súťaž vo výrobe najdlhšieho šúľanca a v jedení šúľancov na rýchlosť. Vynášať sa bude aj Majmorena.

Ilustračný obrázok k článku Tradičná zábava v Liptovskej Tepličke: V hlavnej úlohe šúľance a Morena
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

8. ročník regionálnej súťaže vo výrobe najdlhšieho šúľanca a v jedení šúľancov na rýchlosť ovládne Liptovskú Tepličku už počas tohto víkendu. V nedeľu 31. marca o 15.00 hodine predvedie DFS Turnička a FSK Tepličan tradíciu vynášania Majmoreny z dediny ulicami obce, pričom začiatok bude pri tunajšom obecnom úrade.

Následne na to, o 15:30 hodine sa v spoločenskom dome v obci uskutoční samotná súťaž. Do nej sa môžu prihlásiť za obec alebo organizáciu trojčlenné družstvá, pričom súťažiť sa bude vo výrobe najdlhšieho šúľanca bez roztrhnutia a tiež v jedení šúľancov na rýchlosť.

„Na výrobu šúľanca má každé družstvo k dispozícii kilogram múky, dve vajcia, pol kila uvarených a pretlačených zemiakov a vodu. Čas na výrobu šúľanca je 15 minút,“ uvádza sa v propozíciách súťaže s tým, že nasledovať bude súťaž v jedení ochutených šúľancov na rýchlosť, pričom z jednej misky konzumuje družstvo 750 gramov šúľancov. Za obe disciplíny získava víťaz pohár. Súťažiť môžu aj jednotlivci, a to muži, ženy, dievčatá a chlapci v jedení 150 až 300 gramov šúľancov na rýchlosť.

„Prihlásiť sa môžete telefonicky na telefónnom čísle 0917 856 234 alebo emailom na kultura@liptovskateplicka.sk a to do piatka 29. marca,“ dodávajú organizátori. Tak šup šup, ešte to stíhate.

foto: ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM