Peter Handzuš Krimi

Tragcké dni vo Vysokých Tatrách pokračujú. V nedeľu zahynul horolezec po páde z Prednej Bašty

Vo Vysokých Tatrách prišiel v nedeľu 3. januára o život slovenský horolezec. Po páde z Prednej Bašty utrpel zranenia nezlučiteľné so životom. Záchranári pomáhali aj jeho podchladenému kolegovi.

Ilustračný obrázok k článku Tragcké dni vo Vysokých Tatrách pokračujú. V nedeľu zahynul horolezec po páde z Prednej Bašty
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na Operačné stredisko tiesňového volania bol v nedeľu popoludní nahlásený pád horolezca z Prednej Bašty smerom do Mlynickej doliny. V spomínanej lokalite zostupovali traja horolezci slovenskej národnosti. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá na mieste nehody vysadila záchranárov HZS spoločne s lekárom VZZS. „Muž pádom dlhým približne 200 metrov však utrpel poranenia nezlučiteľné so životom. Pravdepodobnou príčinou pádu bolo pošmyknutie sa na ľade v kombinácii s tvrdým snehom,“ informujú záchranári na svojej webovej stránke. Telo nebohého bolo letecky prevezené na Štrbské pleso, odkiaľ ho záchranári HZS transportovali do márnice v Starom Smokovci a odovzdali príslušníkom PZ SR.

Pomoc potreboval aj ďalší muž z trojice, ktorý po páde svojho kolegu uviazol v mieste jeho pošmyknutia. Za pomoci navijaka a v trojrohej sedačke sa v spolupráci s leteckými záchranármi podarilo záchranárom HZS muža vyprostiť a mierne podchladeného po medzipristátí letecky transportovať do popradskej nemocnice. S posledným z trojice horolezcov zostúpili záchranári HZS pozemne na Štrbské pleso.

Horská záchranná služba dôrazne upozorňuje návštevníkov horských oblastí, aby nepreceňovali svoje schopnosti a možnosti a prihliadali na aktuálne podmienky na horách. Snehová pokrývka a turistické chodníky sú tvrdé a zľadovatelé, hrozí veľké riziko pošmyknutia!

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM