Martin Sýkora Krimi

Tragédia na cyklistickom chodníku vo Svite: Nešťastný pád cyklistu

Na cyklistickom chodníku vo Svite došlo včera (19.10.) popoludní k pádu cyklistu, ktorý na následky zranení zomrel. Nešťastná udalosť sa stala na obľúbenej cyklotrase.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia na cyklistickom chodníku vo Svite: Nešťastný pád cyklistu
Zdroj: Policajný zbor SR

Nešťastie bez prilby

Popradčan (†67) viedol bicykel po cyklistickom chodníku vo svojom jazdnom pruhu pri pravej strane cyklistického chodníka v smere od Popradu do Svitu. Na hlave pritom nemal prilbu.

„Na priamom úseku cyklistického chodníka oproti bytovému domu na Jilemnického ulici vo Svite z doposiaľ nezistených príčin stratil stabilitu na bicykli, spadol ľavou časťou tela do stredu cyklistického chodníka, pričom utrpel úraz hlavy, ktorému na mieste podľahol. Požitie alkoholu u cyklistu bude zisťované pri pitve,“ informoval prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Popradskí dopravní policajti začali trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Tak ako pri jazde motorovým vozidlom, aj pri jazde na bicykli treba dodržiavať určité pravidlá stanovené zákonom o cestnej premávke. Nielen preto, aby ste sa vyhli pokute, ale najmä z hľadiska bezpečnosti, aby sa výlet na bicykli neskončil tragicky.

Smrť cyklistu na cyklochodníku Svit 10/2017
2
Galéria

Pozor si treba dať aj na oblečenie

Podľa lekára Rastislava Šalinga bola pravdepodobne príčinou nehody mikina, ktorú mal cyklista opásanú okolo pása a ktorá sa mu uvoľnila tak nešťastne, že zablokovala zadné koleso, čo spôsobilo pád. “Každá takáto tragédia ma význam pre poučenie sa. Mechanizmus tohto pádu je pre nás športovcov aj v tomto období mementom a potrebné je nepodceňovať ani relatívne bezpečné cesty a výjazdy na cyklochodníku. V tomto období si na bicykel berieme aj teplejšie oblečenie, ktoré žiaľ tentokrát spôsobilo nehodu,” uviedol pre Poprad 24 Rastislav Šaling.

Na cyklochodníkoch je stále vidieť jazdcov bez prilieb. “Dôležité je vedieť, že pád pri týchto aktivitách sa málokedy končí bez úderu do hlavy a tak je nanajvýš potrebné zdôrazniť potrebu takejto výbavy a rovnako uprednosniť tenšiu plátenku, ktorú je možné uložit do vrecka a tak predísť prípadnému zamotania sa zvršku do kolesa v prípade, ak nám veje bunda nad kolesom.  Je tu riziko, že sa dostane do brzdy a náhle neočakávane môže dôjsť k pádu,” dodal lekár, ktorý sa venuje cyklistike.

Takáto tragédia nech je výstrahou pre všetkých, ktorí majú radi pohyb. "Robíme to pre zdravie a potešenie, nie je dôvod, aby sme neurobili niečo pre seba v zmysle predchádzania takýmto úrazom, pokiaľ sa dá,” uzavral Rastislav Šaling.

Povinnosti cyklistov

Aké povinnosti ukladá cyklistom zákon o cestnej premávke:

  • venovať sa plne vedeniu bicykla a sledovať situáciu v cestnej premávke,
  • na bicykli sa jazdí predovšetkým po cestičke pre cyklistov, kde takáto cestička nie je, jazdí sa pri pravom okraji vozovky a jednotlivo za sebou (na cestičke pre cyklisti smú jazdiť dvaja cyklisti vedľa seba),
  • neprípustné je jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť druhý bicykel, ručný vozík, zviera a predmety, ktoré by sťažovali vedenia bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky,
  • za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista na sebe reflexné prvky, alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev,
  • mimo obce musí mať cyklista na hlave ochrannú prilbu a dieťa do 15 rokov aj v obci,
  • pri jazde musí mať cyklista nohy na pedáloch,
  • na jednomiestnom bicykli nie je dovolené jazdiť viacerým osobám,
  • ak je na bicykli sedadlo na prepravu dieťaťa, musí mať pevné podpery na nohy, iba osoba staršia ako 15 rokov môže takto viezť osobu mladšiu ako 10 rokov, ďalšími možnosťami viesť osobu mladšiu ako 10 rokov je použiť prívesný vozík určený na prepravu detí alebo použiť detský bicykel pevne spojený tyčou s vodiacim bicyklom,
  • osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, neplatí to pre jazdu po cestičke pre cyklistov, poľnej a lesnej ceste a v obytnej zóne,

„Cyklistickú prilbu odporúčame nosiť všetkým cyklistom a kdekoľvek sa na bicykli vyberú. Aby cyklistická prilba plnila svoju funkciu, musí byť správne pripevnená. Musí mať zodpovedajúcu veľkosť a upevnená tak, aby sedela na temene hlavy, vodorovne s úrovňou očí. Prilba nesmie byť posunutá ani do čela a ani do tyla, aby chránila hlavu čo najlepšie,“ uzavrel Džobanik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM