han Správy

Tragická smrť vo Vysokých Tatrách: Turistu zasiahol skalný blok do hlavy

Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v nedeľu vo Vysokých Tatrách dvom zraneným po zasiahnutí skalami. Jeden z nich zraneniam podľahol.

Ilustračný obrázok k článku Tragická smrť vo Vysokých Tatrách: Turistu zasiahol skalný blok do hlavy
Zdroj: Facebook.com/Horská záchranná služba

Informovala o tom hovorkyňa Air – Transport Europe (ATE) Zuzana Hopjaková.

Nešťastná nedeľa

Posádka leteckých záchranárov bola dopoludnia privolaná najskôr na pomoc 30-ročnému turistovi z Nemecka. „Na turistickom chodníku tesne pod vrchom Rysy sa nad ním uvoľnila skala a zasiahla mu hornú končatinu, pričom utrpel rozsiahlu tržnú ranu. Lekár ho z miesta evakuoval pomocou palubného navijaka, zranenie mu ošetril a následne bol letecky prevezený do popradskej nemocnice,“ uviedla Hopjaková s tým, že popoludní prišlo volanie o pomoc zo Zlomiskovej doliny.

Ako povedala, aj v tomto prípade išlo o uvoľnený skalný blok, ktorý počas výstupu žľabom zasiahol 46-ročného slovenského turistu do hlavy a po páde ostal ležať v bezvedomí.

„Prítomní svedkovia okamžite začali s laickou resuscitáciou. Po vysadení horského záchranára a lekára leteckých záchranárov z paluby lanovou technikou pokračovali záchranári v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii. Žiaľ, aj napriek veľkej snahe sa záchranárom nepodarilo obnoviť základné životné funkcie u muža a rozsiahlym zraneniam na mieste podľahol,“ skonštatovala Hopjaková.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM