Peter Handzuš Krimi

Tragický záver augusta: Nočná pátracia akcia, stratené deti a smrť turistu

Horskí záchranári boli v posledný augustový deň v plnej permanencii. Operačné stredisko zaznamenalo viacoro žiadostí o pomoc, pomáhal vrtuľník.

Ilustračný obrázok k článku Tragický záver augusta: Nočná pátracia akcia, stratené deti a smrť turistu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Už vo štvrtok 31.8.2017 pred­poludním sa počas výletu na Hrebienok sa z početnej skupiny detí odpojili tri deti vo veku osem rokov. Najskôr ich hľadali vedúci skupiny, no keď ich hľadanie nebolo úspešné, kontaktovali HZS. „Do pátrania v teréne sa zapojili šiesti záchranári, ktorí prehľadávali všetky turistické chodníky vedúce z Hrebienka a taktiež okolité chaty. Pátranie bolo ukončené v popoludňajších hodinách po tom, čo sa deti samé vrátili do hotela v Tatranskej Lomnici, kde boli ubytované,“ konštatujú záchranári na ich webe.

Tragický pád z Huncovského štítu

O niekoľko hodín neskôr prijala Horská záchranná služba oznam o páde turistu z Huncovského štítu smerom do Huncovskej doliny vo Vysokých Tatrách. Pre urýchlenie záchrannej akcie bola o súčinnosť požiadaná posádka VZZS z Popradu, ktorá z heliportu v Starom Smokovci vzala na palubu vrtuľníka záchranára HZS. „Po prílete do oblasti bol na miesto nehody spustený záchranár HZS aj lekár VZZS. Zistili, že muž ktorý spadol približne 200 metrov, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom a lekár skonštatoval smrť,“ informovali záchranári. Telesné pozostatky nebohého muža boli nabalené a transportované do Starého Smokovca, kde boli odovzdané príslušníkom PZ SR a obhliadajúcemu lekárovi.

Pomoc turistke Nad Žabím potokom

V tom čase potrebovala pomoc aj 69-ročná Slovenka. Počas túry z Hincovho plesa spadla Nad Žabím potokom a pádom si poranila hlavu a hornú končatinu. V zostupe však v sprievode svojho manžela pomaly pokračovala. Na pomoc jej odišli záchranári HZS zo Starého Smokovca, ktorí po stretnutí s dvojicou zranenú ženu ošetrili a sprevádzali k Popradskému plesu. Následne ju terénnym vozidlom transportovali k Domu HZS, kde bola odovzdaná privolanej posádke RZP.

Pomoc deťom v Slovenskom Raji

V podvečerných hodinách našiel počas túry náhodný turista pod Tomášovským výhľadom dve deti, ktoré sa stratili. Ihneď kontaktoval horských záchranárov a s deťmi prišiel k Domu HZS na Čingove. Krátko na to požiadali Horskú záchrannú službu z Letanovského mlyna o pomoc turisti z Izraela, ktorým sa stratili deti vo veku 10 a 15 rokov. Nájdené deti patrili týmto oznamovateľom, záchranári HZS ich preto terénnym vozidlom dopravili k Letanovskému mlynu a odovzdali rodičom. S príchodom tmy sa však rodina obávala ďalšieho postupu, preto boli všetci transportovaní na Podlesok, kde mali zaparkované auto.

A vo večerných hodinách požiadal Horskú záchrannú službu o pomoc 42-ročný turista pre svoju rodinu s troma malými deťmi. Prešli roklinou Piecky v Slovenskom raji a v túre pokračovali ďalej po červenom turistickom značení až Pod Suchý vrch. Tam si uvedomili, že idú opačným smerom ako chceli a začali sa vracať späť. „Dlhá túra však deti vyčerpala a požiadali o pomoc. Do oblasti odišli záchranári HZS, ktorí rodinu našli na Glackej ceste ešte pred Malou Poľanou. Unavených ich pomocou terénneho vozidla transportovali na Hrabušickú pílu, kde mali zaparkované auto,“ uviedli záchranári.

Akcia na Slavkovskom štíte skončila nad ránom

Na záver dňa požiadala Horskú záchrannú službu o pomoc dvojica turistov zostupujúca zo Slavkovského štítu. Záchranárom HZS oznámili, že sa nachádzajú nad Slavkovskou vyhliadkou. Turistka a turista slovenskej národnosti vo veku 17 a 19 rokov boli unavení, mierne podchladení a taktiež na chodníku pred sebou podľa ich slov počuli veľa medveďov, ktorých sa báli.

Na pomoc im odišli dvaja záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry, ktorí však dvojicu na Slavkovskej vyhliadke nenašli. Pokračovali teda ďalej, až kým turistov nestretli. Dvojica bola nájdená až v blízkosti Slavkovského nosa, horskí záchranári im poskytli prvú pomoc, zateplenie a teplé tekutiny. Turisti v sprievode záchranárov zostúpili do Starého Smokovca, odkiaľ boli terénnym vozidlom HZS transportovaní do Tatranskej Polianky, kde boli ubytovaní. Následne sa záchranári HZS vrátili na základňu a záchranná akcia bola o 4:30 hod. ukončená.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM