Peter Handzuš Rôzne

Treba prehodnotiť kompetencie a otázku financovania sociálnych služieb

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je potrebné prehodnotiť najmä kompetencie a otázku financovania v systéme sociálnych služieb, pričom vyššie územné celky, mestá a obce by mali byť regulátorom tohto systému.

Po dnešnom rokovaní so štátnou tajomníčkou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Luciou Nicholsonovou predseda ZMOS Jozef Dvonč ďalej potvrdil, že pre ministerstvo sú mestá a obce dôležitou súčasťou tohto systému. „Mestá a obce považujú za vážnych partnerov pri realizácii tejto politiky,“ povedal Dvonč.

Podľa ZMOS by sa mal celý pripravovaný systém koordinovať tak, aby boli jednoznačne jasné kompetencie na úrovni sociálneho centra, regiónov a na úrovni miest a obcí. „Nechceme dopustiť stav, aby mestá a obce na tejto službe neparticipovali, pretože to považujeme za určitý prejav zodpovednosti a solidarity voči vlastným občanom,“ tvrdí Dvonč.

Do procesu by však mal viac vstúpiť štát prostredníctvom úradov práce, aby občanom garantoval prácu, ktorú mestá a obce garantovať nemôžu. „Zároveň sme upozornili zástupcov ministerstva práce, aby systém nebol administratívne náročný, aby sme nevstupovali do kompetencie škôl a školských zariadení, aby sme chránili ľudí v zariadeniach pred tlakom osôb, ktoré budú chcieť tento systém zneužívať,“ uviedol výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

Ďalšou vecou, ktorú ZMOS odmieta, je centralizácia sociálnych služieb. „To znamená, že tak ako závery nášho rokovania aj všetky následné rokovania v tomto smere sú o tom, že jednoznačne chceme dodržiavať princípy subsidiarity a princípy decentralizácie tak, ako boli nastavené,“ informoval Dvonč a dodal, že prioritou ZMOS je aj vytvorenie systému, ktorý odstráni duplicitu prípadne nesystémovosť v poskytovaní sociálnych služieb.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM