Monika Vengrínová Kultúra

Tridsať predstavení, dvesto divadelníkov: Šuňava bude žiť divadlom už po dvadsiaty druhý raz

Už tento víkend 21. Až 23.februára sa podtatranská obec Šuňava stane dejiskom 22.ročníka tradičného divadelného festivalu Divadelná Šuňava. Súťažiacich je opäť o čosi viac.

Ilustračný obrázok k článku Tridsať predstavení, dvesto divadelníkov: Šuňava bude  žiť divadlom už po dvadsiaty druhý raz
Zdroj: Dnes24.sk

„Dohromady očakávame tridsať súťažných a jedno nesúťažné predstavenie. Prihlásilo sa nám až dve účastníkov z divadelných súboroch z okresov Poprad, Levoča a Kežmarok,“ uviedol Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska.

Medzi prihlásenými sú podľa neho nováčikovia, ale i divadelné súbory, ktoré už šťastie na súťaži skúšali. Súťažiacich tento rok o čosi pribudlo. „Tradičné zloženie má porota, ktorá sa s malými prestávkami nemení už 22 rokov. Porota je skvelá, milá, mierna, ale vecná a konštruktívna. Vie skritizovať, vie poradiť a pomôcť, zároveň povzbudiť. Záleží na sile ega režiséra, ten, ktorý nerád počúva kritiku, nemá rád akúkoľvek porotu,“ dodal s úsmevom Švedlár. Predsedom poroty je riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote Ľubomír Šárik, pomáhať mu budú riaditeľ Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote Marián Lacko a scénograf Dušan Krnáč.

Divadelná Šuňava je štartovacia medziokresná súťaž, z ktorej sa postupuje na konkrétne krajské súťaže v jednotlivých kategóriách. „Myslím, že sme jediná medziokresná súťaž, ktorá má takéto mnohopočetné zastúpenie divadelných súborov a súťažiacich. Niektoré regióny nerealizujú okresné súťaže pre nedostatok prihlásených. U nás si postup súbory musia vybojovať už v tomto základnom kole," upozornil Švedlár.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM