Peter Handzuš Krimi

Trvalejšie sneženie pravdepodobne vystupňuje lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých slovenských pohoriach dnes trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

TASR o aktuálnej situácii informoval Milan Lizuch, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej.
„Možnosť uvoľnenia lavín hrozí najmä pri dostatočne veľkom mechanickom zaťažení snehovej pokrývky na extrémne strmých svahoch so sklonom nad 40 stupňov,“ spresnil Lizuch s tým, že nie je príliš pravdepodobný predpoklad zosuvu veľkých samovoľných lavín.
Dnes ráno bolo na horách takmer všade zamračené a hmlisto. Na mnohých miestach slabo snežilo. Výrazne sa ochladilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –20 do –6 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal čerstvý až silný vietor severných smerov s rýchlosťou do 50 km/h.
Počas uplynulých 24 hodín pripadlo od 5 do 20 cm prachového snehu. Silný vietor rozmiestnil snehovú prikrývku nerovnomerne. V terénnych nerovnostiach sa nachádzajú málo stabilné snehové dosky a náveje. Horské hrebene a chrbty sú na mnohých miestach vyfúkané až na tvrdý podklad. SLP HZS upozorňuje na stúpajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva pri trvalejšom snežení.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM