Správy

Trvalo to 10 týždňov: V meste konečne skončilo provizórium, nový rozpočet je schválený

V Kežmarku skončilo rozpočtové provizórium, ktoré trvalo desať týždňov. Poslanci už schválili rozpočet, ktorý bude vyrovnaný na úrovni vyše 27 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Trvalo to 10 týždňov: V meste konečne skončilo provizórium, nový rozpočet je schválený
Zdroj: Facebook.com/kezmarok.sk

Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Sosková s tým, že rok 2023 bude pre Kežmarok v znamení prípravy projektov a dokončenia rozpracovaných investícií mesta, ktorými sa zdokonalí zdravotná starostlivosť, komunikácie či bývanie.

„Dotácie poputujú aj do športu, vzdelávania, kultúry či na podporu sociálnych služieb. Okrem dokončenia rekonštrukcií ciest a chodníkov sú naplánované aj investície do nových moderných technológií a vytvorenia smart komunikácie či revitalizácie zelene a tiež na usporiadanie 31. ročníka festivalu Európske ľudové remeslo,“ uviedla hovorkyňa.

Čo kríza naučila

Rozpočet sa podľa primátora Jána Ferenčáka nezostavoval v tejto dobe jednoducho, napriek tomu ho hodnotí ako vyvážený a prorozvojový.

„Mnohé mestá a samosprávy upustili tento rok od investovania, pretože na to nemajú zdroje. Nás kríza naučila hľadať vnútorné rezervy tam, kde sme v minulosti ani netušili, že ich máme. Robíme všetko pre to, aby každá oblasť dostala príležitosť na svoje fungovanie a rozvoj,“ uviedol Ferenčák.

Zmeny sa dočkalo financovanie športových klubov, zámerom je podpora športu prostredníctvom sprístupnenia verejných športovísk v pôsobnosti samosprávy širokej verejnosti.

Komisia školstva, mládeže a športu má na prerozdelenie pre rok 2023 schválených 100-tisíc eur.

Financie sú určené predovšetkým na podporu rozvoja pohybu a zdravého životného štýlu detí a mládeže. „Financovanie športu ostáva na rovnakej úrovni, zosúladili sme len poskytovanie dotácií tak, ako to určuje zákon a zároveň vrátili túto kompetenciu mestskému zastupiteľstvu,“ objasnil primátor.

Nový poslanec

Zároveň upozornil, že Kežmarok patrí medzi okresy s najvyššou mierou nezamestnanosti, preto sa radnica rozhodla v rozpočte ponechať možnosť celkového čerpania až 3 500 eur na poskytnutie jednorazovej dávky v hmotnej núdzi.

V rozpočte tiež ponechali financie na úpravu mestských cintorínov, detských ihrísk, prevádzku letného kúpaliska či výsadbu zelene.

Občania sa budú môcť opäť uchádzať o podporu projektov cez participatívny rozpočet vo výške 3-tisíc eur.

Na tohtotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva zložil sľub aj nový poslanec Igor Kredátus, ktorý nahradil Milana Glevaňáka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM