ELA Správy Komunálne voľby

Trvalý pobyt iba na PAPIERI? Kandidátov na primátora Popradu sme sa pýtali, kde NAOZAJ žijú

Kto sa uchádza o post primátora či starostu, kandidovať môže iba v mieste trvalého pobytu. V prípade Popradu sa pri niektorých menách vynorila otázka: Žijú naozaj tam, kde majú uvedené v občianskom preukaze?

Ilustračný obrázok k článku Trvalý pobyt iba na PAPIERI? Kandidátov na primátora Popradu sme sa pýtali, kde NAOZAJ žijú
Zdroj: Facebook.com/Ján Ondrišík , TASR , Facebook.com/angelafrantiskova

Slovenské zákony nie sú veru dokonalé. A ukazuje sa to aktuálne aj v prípade volieb. Jednou z podmienok na kandidatúru za starostu, primátora či poslanca v komunálnych voľbách do obecných samospráv je tá, že kandidát musí mať trvalý pobyt v mieste, kde kandiduje.

Kandidovať však chcú vo viacerých prípadoch ľudia, ktorí sa dodnes neunúvali vôbec nahlásiť sa v danej obci či meste na trvalý pobyt.

Iba na papieri?

Keďže do volieb ostáva niečo vyše mesiaca, naprieč Slovenskom sa otvorila téma, či kandidáti tak trochu nezneužívajú trvalý pobyt iba na papieri.

Kritika je doslova od Tatier k Dunaju.

Konkrétne v hlavnom meste jej čelí najmä bývalý tenista a poslanec národnej rady Ján Krošlák. Odídenec od Matoviča je dnes v klube Sme rodina.

O dôležitý post starostu sa bude uchádzať v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves, každodenný život si pritom užíva v tichom prostredí obce Vojka nad Dunajom.

Podľa ľudí z Popradu a okolia priamo v meste býva iba súčasný primátor Anton Danko.

Piati kandidáti, ktorí chcú Danka v komunálnych voľbách vymeniť, údajne žijú podobne ako Krošlák. Trvalý pobyt majú síce v meste, no v skutočnosti bývajú v okolitých obciach.

„Pán Dujava býva v Malom Slavkove, pán Saraka (ďalší kandidát na primátora) býva v Novej Lesnej, pani Františková býva v Batizovciach… pán Ondrišík zase v Hôrke. Prečo neinformujete aj o týchto kandidátoch?,“ napísala v komentári pod článkom rozhorčená diskutujúca Katarína. A tak sme sa opýtali, čo je na týchto rečiach pravdy.

Kde bývajú?

Oslovených kandidátov sme sa pýtali rovnako: Či je pravda, že žijú v danej obci a či je podľa nich teda správne potom kandidovať na post primátora Popradu.

„Som rád, že sa na to pýtate. Niektorí ľudia rozširujú nepravdivé informácie, že nebývam v Poprade. Nepovažoval som za potrebné, reagovať na klamstvá, ale oficiálne sa vám vyjadrím: Ani teraz, ani nikdy v minulosti som inde ako v Poprade nebýval,“ odpísal nám Marián Saraka, ktorý má údajne žiť v Novej Lesnej. Ako dodal, aj manželka, aj ich tri deti majú nielen trvalý pobyt v Poprade, ale aj všetci spolu reálne v Poprade bývajú.

V médiách sa mihla aj narážka na kandidáta Ondrišíka, ktorý má žiť v obci Hôrka. „Informácia, ktorá bola uvedená v médiách, nie je správna. V roku 2019 som sa rozviedol a s manželkou sme sa predsúdne dohodli, že jej prenechám celú nehnuteľnosť v obci Hôrka, kde mi bol ukončený trvalý pobyt. V roku 2021 som sa presťahoval do mesta Poprad, kde aj v súčasnej dobe bývam a mám tu aj trvalý pobyt,“ objasnil Ján Ondrišík.

A čo ďalší?

Klebety o svojej osobe poprel aj ďalší kandidát a súčasný šéf popradského letiska Dujava: „Nie, nežijem v obci Malý Slavkov. Máte nesprávne informácie. Žijem v Poprade,“ odpísal nám stručne Peter Dujava.

Jedinou ženskou kandidátkou je Angela Františková. Tá nám na otázku, či žije v obci Batizovce, priamo neodpovedala. Rozpísala sa o tom, že jej kandidatúra je v súlade so zákonom, rovnako ako kandidatúra celej rady kandidujúcich poslancov súčasného mestského zastupiteľstva s rodinným zázemím v okolitých obciach.

„A to napriek tomu, že ja a moja rodina v Poprade trávime väčšinu našich bežných dní, chodíme tu do škôl, Poprad reprezentujeme na športových podujatiach, vlastníme tu a využívame byt a platíme miestne dane a poplatky, pre Poprad som v minulosti riadila záležitosti mestského úradu z pozície vedúcej odboru a neskôr ako jeho prednostka. To je ďalší dôvod, prečo kandidujem… Niekto „býva“ počas roka vo svojej luxusnej vile v Chorvátsku, niekto býva v Novej Lesnej, Veľkom Slavkove, Bratislave, niekto trávi čas so svojimi starnúcimi rodičmi. Každý podľa svojich priorít,“ odpísala Františková.

O post primátora Popradu sa uchádza aj záchranár František Majerský. Ten síce má vyše 30 rokov trvalý pobyt v Poprade, no po mediálnom tlaku priznal bývanie v obci Švábovce. Celý článok si môžete prečítať TU.

Nič nezákonné, ale…

Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) dlhé roky upozorňuje na to, že ľudia sa z metropol sťahujú do pokojnejších okolitých dedín. Aby však nestratili výhody mesta, spojené napríklad s parkovaním, školami či cestovnými nákladmi, trvalý pobyt si nechávajú nahlásený v nich. Samosprávy pri takýchto obyvateľoch prichádzajú o tisícky eur. Toto je v prípade volieb citlivejšia téma.

„V každom prípade kandidovať inde ako reálne žijem, bez ohľadu na administratívnu stránku veci a teda adresu trvalého pobytu na území konkrétneho mesta, je podľa mňa podvod na voličoch. Je to klamanie, pretože iba ten, kto reálne žije v komunite je bezprostredne jej súčasťou. Síce to neodporuje zákonu, ale mnohé zákony, vrátane volebného, nie sú dokonalé,“ vysvetľuje celoslovenskú problematiku hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák (Kaliňák kandiduje na post župana Prešovského samosprávneho kraja, pozn. red.)

Ako ďalej tvrdí, o to viac musia kandidáti rešpektovať nielen paragraf, ale aj podstatu zákona.

„Nakoľko ide o ľudí, ktorí síce platia daň v meste kde sa uchádzajú o voličov, ale žijú niekde inde, sú tu čierni pasažieri. Chcú požívať výhody dediny, v ktorej žijú, ale nárokujú si niečo v meste, kde sú napísaní formálne. Zároveň dokazujú, že už teraz sú súčasťou problémov a nie riešení, pretože mnohé mestá aj dediny bolí hlava z toho, že niekto u nich býva, ale iná samospráva, kde majú napísaný trvalý pobyt za nich poberá príjem. Je to veľký problém, s ktorým si samosprávy nedokážu poradiť a ešte sa k tomuto problému prihlásia tí, od ktorých by sa očakávalo, že nebudú vyrábať problémy, ale prinášať riešenia,“ objasňuje Kaliňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM