Webnoviny - Rôzne

Tunel Bôrik s diaľnicou otvorili pre verejnosť

Národná diaľničná spoločnosť dnes odovzdala motoristom do užívania posledný podtatranský úsek diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce medzi Mengusovcami a Popradom.

Otvorením poslednej časti diaľnice medzi Mengusovcami a Poprad, vrátane dvojrúrového tunela Bôrik, vznikol vyše 80-kilometrový úsek diaľnice od Ivachnovej až po Jánovce. Podľa primátora Svitu Rudolfa Abraháma, novootvorená diaľnica výrazne odľahčí mesto od tranzitnej dopravy. Posledný osemkilometrový úsek diaľnice pod Tatrami odovzdáva diaľničná spoločnosť so sedemmesačným meškaním. Podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Igora Chomu to spôsobili nielen zmeny v legislatíve o dopravnom značení, ale aj nedostatky na strane zhotoviteľa stavby.

Úsek diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce v celkovej dĺžke 25,85 kilometra spolufinancovala Európska únia. Príspevok z Kohézneho fondu predstavuje 140 miliónov eur. Výstavba diaľničného úseku Mengusovce – Jánovce začala v máji 2005. Ako prvé sa začali stavať úseky medzi križovatkami Poprad-západ – Poprad-východ a Poprad-východ – Jánovce. Tieto dva úseky otvorila diaľničná spoločnosť presne pred rokom. Od septembra tohto roku môžu motoristi využívať plný profil úseku od Popradu až do Jánoviec, ktorý sa začal stavať v polovičnom profile. Dnes otvorený úsek diaľnice sa začal stavať ako posledný z celého takmer 26-kilometrového úseku v apríli 2006. Pôvodne mal byť hotový do apríla tohto roku.

Diaľnica D1 je súčasťou transeurópskej dopravnej siete, ktorá vedie z Bratislavy cez Žilinu, Poprad, Prešov a Košice až do ukrajinského Užhorodu. Nová diaľnica zlepší dopravné prepojenie východu a západu krajiny, ako aj spojenie Slovenska s ďalšími krajinami Európy. Vďaka lepšej dostupnosti a bezpečnosti ciest a výraznému zníženiu času cestovania bude nová časť diaľnice významným prínosom nielen pre obyvateľov daného regiónu, ale aj pre medzinárodných účastníkov dopravy využívajúcich diaľnicu D1 ako tranzitný koridor. V dôsledku presunu tranzitnej dopravy z miestnych komunikácií na novú diaľnicu, ako aj vzhľadom na rýchlejší prístup k diaľničnej sieti z priemyselných komplexov v Poprade a vo Svite poklesne znečistenie ovzdušia a hladina hluku v tejto oblasti. Lepšie dopravné spojenie prispeje k rozvoju turistického ruchu v regióne Tatier.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM