Peter Handzuš Rôzne

Poliak (29) sa záchranárom postaral o fušku: Museli vyliezť na najvyšší vrchol Tatier

Bez horského vodcu sa na Gerlachovský štít vybral 29-ročný poľský turista. Pri zostupe z vrcholu si pomýlil žľab a dostal sa do nebezpečného terénu. Aby sa k nemu záchranári dostali, museli najprv vyliezť na najvyšší vrchol Vysokých Tatier.

Ilustračný obrázok k článku Poliak (29) sa záchranárom postaral o fušku: Museli vyliezť na najvyšší vrchol Tatier
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V nedeľu podvečer požiadal o pomoc HZS turista z Poľska. Bol bez zranení no nevedel ďalej samostatne pokračovať. Myslel si, že zostupuje z vrcholu Gerlachovského štítu Batizovským žľabom.

„Podľa poskytnutých GPS súradníc sa potvrdili predpoklady záchranárov, že si turista pri zostupe pomýlil žľab. Dostal sa do veľmi exponovaného horolezeckého terénnu, z ktorého sa bez lana a horolezeckého výstroja nedokázal samostatne dostať do bezpečia, preto požiadal o pomoc záchranárov,“ informujú záchranári.

Vrtuľníkom len na Batizovské pleso

Pre blížiacu sa tmu a urýchlenie záchrannej akcie sa záchranári HZS rozhodli o nasadenie vrtuľníka, ktorý po pristáti v Starom Smokovci zobral záchranárov na palubu. Prevaľujúca sa hustá oblačnosť v oblasti Gerlachovského štítu však nedovolila záchranárom dostať sa pomocou leteckej techniky bližšie k postihnutému a preto boli vysadení pri Batizovskom plese.

Skupina záchranárov pokračovala po zemi na vrchol Gerlachovského štítu a následne k postihnutému. Po príchode poskytli záchranári turistovi sedací úväz a za pomoci lana ho vytiahli z exponovaného terénu.

„29-ročný Poliak z Gdaňska mal obrovské šťastie, veď akékoľvek pochybenie by ho určite stálo život. Na Gerlachovský štít nevedie turistický značený chodník a určite aj on sám teraz ľutuje, že nevyužil služby horských vodcov,“ konštatujú záchranári na ich internetovej stránke.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM