Peter Handzuš Rôzne

Turisti v neschodnom teréne: Na pomoc vyrazila pozemná skupina, pridal sa vrtuľník

V nedeľu 2. júla 2017 popoludní požiadali Horskú záchrannú službu o pomoc dvaja turisti poľskej a anglickej národnosti vo veku 28 a 36 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Turisti v neschodnom teréne: Na pomoc vyrazila pozemná skupina, pridal sa vrtuľník
3
Galéria

Pri schádzaní z Havrana v Belianskych Tatrách sa turisti dostali do neschodného a ťažko prístupného terénu, odkiaľ bez výstroja nedokázali pokračovať, ani sa vrátiť späť.

Vzhľadom na nepriaznivé počasie nebola možná súčinnosť s leteckými záchranármi, do terénu preto odišla záchranná skupina z Oblastného strediska Vysoké Tatry pozemne. K uviaznutým turistom postupovali zo sedla Príslop v smere na severovýchodný hrebeň Havrana, cez Starú poľanu, územím, kde nevedie turistický chodník.

Krátko pred zotmením sa zlepšilo počasie a o súčinnosť boli opäť požiadaní leteckí záchranári, ktorí z heliportu v Starom Smokovci vzali na palubu horského záchranára. Po prílete do oblasti lokalizovali uviaznutých turistov a postupne ich za pomoci navijaka a evakuačnej sedačky vyprostili z nebezpečného terénu a vysadili spoločne so záchranárom HZS v Strednici.

Pozemná skupina záchranárov sa otočila späť v nadmorskej výške 1700 m n. m., počas návratu vyzdvihli v Strednici kolegu a spoločne sa vrátili na základňu. Turisti, ktorí boli bez zranení, pokračovali vlastným motorovým vozidlom.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM