Krimi

Turistov vo Vysokých Tatrách prekvapila búrka: Záchranári mali plné ruky práce, FOTO

Po búrke vo Vysokých Tatrách pomáhali turistom horskí aj leteckí záchranári. Kde všade zasahovali?

Ilustračný obrázok k článku Turistov vo Vysokých Tatrách prekvapila búrka: Záchranári mali plné ruky práce, FOTO
4
Galéria

Viacerým turistom pomáhala Horská záchranná služba (HZS) po tom, ako ich prekvapila búrka, ktorá sa územím Vysokých Tatier prehnala v piatok (22. 7.) popoludní. V niektorých prípadoch zasahoval aj vrtuľník. Informuje o tom HZS na svojej webovej stránke.

Ako prvý požiadal o pomoc tesne spod vrcholu Čierneho štítu inštruktor horolezectva, ktorý nechcel s ďalšími dvoma osobami riskovať zostup v podmienkach, ktoré nastali náhlou zmenou počasia. Keď už boli letové podmienky priaznivé, postupne ich evakuovali. „Keďže nikto nebol zranený, po medzipristátí boli všetci vysadení pri Chate pri Zelenom plese,“ uvádza HZS.

Horskí záchranári išli na pomoc aj skupine zostupujúcich poľských turistov. „Po príchode do oblasti s reťazami pod Veľkou Svišťovkou pomohli záchranári HZS spolu deviatim osobám, ktoré sa báli pokračovať. Za pomoci lanovej techniky im pomohli prejsť cez reťaze aj úseky chodníka, ktoré vymyla prívalová voda,“ uvádza HZS s tým, že ich sprevádzali až k Chate pri Zelenom plese.

Keďže nasadenie leteckej techniky nebolo možné, HZS vyrazila pozemne na pomoc 60-ročnej turistke, ktorá si na žltom turistickom chodníku z magistrály smerom na Vyšné Hágy poranila nohu a nebola schopná samostatne zostúpiť. Po tom, ako sa počasie zlepšilo, požiadali o súčinnosť aj leteckých záchranárov, ktorí ju evakuovali z terénu a transportovali do popradskej nemocnice.

Zábery zo zásahov HZS nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie aktuálne správy

Objektívom: Turistov vo Vysokých Tatrách prekvapila búrka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM