Správy

V Tatrách pribudli checkpointy na diagnostiku lavínových vyhľadávačov

Tatry sú zas o niečo bezpečnejšie. Ako funguje nový bezpečnostný prvok?

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách pribudli checkpointy na diagnostiku lavínových vyhľadávačov
Zdroj: TASR

Diagnostiku lavínových vyhľadávačov si skialpinisti v Tatrách môžu urobiť priamo v teréne. Tzv. checkpointy pribudli vo frekventovaných lokalitách – na Hrebienku, Popradskom a Štrbskom plese a pri Žiarskej chate, priblížil riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.

Keď zasvieti zelená

Checkpointy podľa Janigu veľmi rýchlo podajú informáciu, či je prístroj v poriadku alebo vykazuje chybu.

„Ak zasvieti zelená, systém prístroja funguje na 100 percent a človek môže pokračovať v túre. Checkpointy sú osadené na vybraných miestach tam, kde je zvýšený pohyb skialpinistov, turistov a horolezcov,“ uviedol.

Odstrel lavín po novom

Ďalšou novinkou na horách je zariadenie na odstrel lavín. Doposiaľ sa v prípade nebezpečenstva lavíny uvoľňovali preventívne pomocou výbušnín, čo pre záchranárov predstavovalo riziko. Od tejto zimy ich nahradia zariadenia, ktoré sú priamo vo svahoch. Výbuch, ktorý spôsobia, je podľa informácií z tlačového odboru rezortu vnútra ekologickejší a tichší.

Výhodou technológie je riadenie výbuchu na diaľku a možnosť viacerých odpalov počas celej zimnej sezóny bez nutnosti vstupovať na lavínový svah. Celkovo v teréne postavili štyri takéto zariadenia, dve v Lomnickom sedle a dve na Zverovke. Okrem stacionárnych odpaľovacích systémov má HZS aj jedno mobilné zariadenie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Tatry na prelome rokov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM