Monika Vengrínová Hokej

U20 Summer Hockey Challenge: Slovenská dvadsiatka získala striebro

Letný hokejový turnaj slovenskej hokejovej reprezentácie chlapcov do 20 rokov tento rok v Poprade. V prvý deň hráči nastúpili proti tímu z Čiech, v piatok odohrali ďalší zápas s Nemeckom a dnes naši chlapci ukončili turnaj zápasom so Švajčiarmi.

Ilustračný obrázok k článku U20 Summer Hockey Challenge: Slovenská dvadsiatka získala striebro
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Slovensko – Česko 5:0

Hneď prvý zápas s Českom skutočne ukázal, aké kvalitné je naše mužstvo mladých nádejných hokejových hviezd, z ktorých mnohí už dnes hrajú v zahraničných ligách. „Takéto stretnutie nebýva často, aj keď musím povedať, že zrejme ten silnejší tím Česka ostal doma, kde hrajú s Rusmi. Ale Česi majú veľa silných chlapcov, preto si aj toto víťazstvo ceníme. Pre mňa ako trénera je tento výsledok dosť dôležitý, ale ešte dôležitejšia bola predvedená hra, s ktorou som spokojný,“ chváli svojich zverencov tréner Ernest Bokroš.

Jeho zverenci viedli hneď po úvodnej tretine zásluhou Horanského 1:0. V druhej už úplne ovládli hru a svojmu súperovi nasúkali štyri góly, pričom až tri z nich dali v početnej výhode. Čechov pred vysokou prehrou nezachránila ani výmena brankára na konci druhej tretiny.

„Česi neboli úplne zlí, nebol to taký jednoznačný zápas ako výsledok, ale som rád, že sme to zvládli. Bol to dobrý zápas, som spokojný. Ale aj ďalšie dva zápasy budú náročné. Dnes už nie je ľahký súper,“ premýšľa po prvom zápase popradský odchovanec Ľubomír Dinda, ktorý v ňom asistoval pri dvoch góloch.

Že Česi neboli úplne slabým súperom potvrdzuje aj ďalšia z popradských nádejí Dávid Gríger: „Mali sme trošku šťastie, ale to si myslím, patrí k hokeju. My sme sa o to šťastie pokúšali, padlo nám to tam, potom sa nám už hralo lepšie a už to išlo samo. Hlavne sme radi, že sme vyhrali“.

Slovensko – Nemecko 6:3

Aj druhý zápas, ktorý naši hokejisti odohrali v piatok, potvrdil ich formu, keď po českom porazili aj nemecký tím vysoko 6: 3. Slovenských chlapcov poslal do vedenia už po 45 sekundách hry Lunter, do konca prvej tretiny pridal druhý presný zásah Réway a Slováci vyhrávali 2:0. Slabšiu chvíľku si slovenskí reprezentanti vybrali v polovici stretnutia, keď sa Nemcom podarilo vyrovnať v rozpätí tridsiatich deviatich sekúnd gólmi Eisenschmida a Zieglera. Pred druhou sirénou však mladí Slováci opäť vyhrávali, vedenia sa ujali v 38. minúte zásluhou Grachulinca.

V tretej tretine sa o vyrovnanie v 49. minúte postaral Tuomie, už o minútu neskôr sa však v oslabení presadil Gríger – 4:3. Slovensko zlomilo odpor súpera ešte dvoma presnými zásahmi, ktorých autormi boli Kolena s Daňom.

Slovensko – Švajčiarsko 2:3

Turnaj ukončil zápas Slovensko – Švajčiarsko, v ktorom naši podľahli súperovi 2:3. Náš výber sa tak umiestnil na konečnom druhom mieste. Prvý skončili Švajčiari, bronz si odnášajú mladí českí hokejisti, ktorí zvíťazili vo svojom záverečnom vystúpení v Poprade nad Nemeckom presvedčivo 7:2

Zverenci trénera Bokroša otvorili skóre posledného zápasu v 7. minúte presným zásahom z hokejky Luntera a jednogólové vedenie si udržali do konca prvej tretiny. Studená sprcha prišla v druhej časti hry, v ktorej Švajčiari otočili skóre vo svoj prospech tromi gólmi v priebehu deviatich minút. O tri presné zásahy sa postarala trojica Rathgeb, Dayer a Hischier.

V záverečnej tretine sa reprezentačná dvadsiatka snažila s výsledkom niečo urobiť, ale gól Kolenu z 57. minúty prišiel neskoro. Slovákom sa nepodarilo vyrovnať ani v záverečnej hre bez brankára a v treťom vystúpení na turnaji našli premožiteľa v podobe Švajčiarska, ktoré celý turnaj vyhralo.

Dvadsiatka s cieľom postúpiť na tohtoročných majstrovstvách sve­ta

Už po U20 Summer Hockey Challenge sa náš výber do 20 rokov rozíde do svojich klubov, mnohí do zahraničných líg a tréner Bokroš povedie novú skupinu svojich zverencov, ktorý už o dva týždne odohrajú Crystal Cup v Trenčíne.

Turnaje sú tak i prípravnými zápasmi pred Majstrovstvami sveta hráčov do 20 rokov, ktoré sa budú konať od 26. decembra 2013 do 5. januára 2014 vo švédskom meste Malmö. „S každým chlapcom, ktorého zaregistrujeme sa snažíme hneď pracovať. A naozaj vyberáme tých, ktorí sú nám k dispozícii. Každý rok chodíme na majstrovstvá s malou dušičkou zachrániť sa, ale už nemôžeme hovoriť o záchrane, keďže skupina sa už hrá inak. Štyria postupujú a jeden hrá o záchranu. Takže my si už dnes dávame ciele, aby sme zo skupiny postúpili a hrali s kľudom. Nie ako každý rok, že sa bojíme, aby sme nevypadli,“ predstavuje ciele do tohtoročných majstrovstiev sveta tréner dvadsiatok.

Do výberu by sa samozrejme chcel dostať každý z chlapcov, preto je ich snahou ukázať svoje kvality. „Je tu veľa dobrých, talentovaných hráčov a je len na mne, ako budem pracovať a ako presvedčím trénera, aby som sa dostal do nominácie. Chcem tam ísť a urobím všetko preto, aby som sa tam dostal,“ uzatvára Gríger.

Slovensko - Česko na U20 Summer Hockey Challenge
1
Galéria
Slovensko  - Česko na U20 Summer Hockey Challenge
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM