Peter Handzuš Krimi

Údajne chcel pomôcť nepočujúcim športovcom. Za podvod dostal vyše 14 rokov

Na úhrnný a spoločný trest odňatia slobody vo výške 14 rokov a šesť mesiacov v ústave na výkon trestu odňatia slobody so stredným stupňom stráženia odsúdil dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica, bývalého šéfa Slovenského deaflympijského výboru Jaromíra R.

Ilustračný obrázok k článku Údajne chcel pomôcť nepočujúcim športovcom. Za podvod dostal vyše 14 rokov
Zdroj: TASR

Jaromíra R. odsúdil ŠTS za pokračujúci obzvlášť závažný zločin podvodu v súvislosti s neuskutočnenými 17. Zimnými deaflympijskými hrami 2011 vo Vysokých Tatrách. Rozsudok nie je právoplatný. Hoci obžalovaný sa voči nemu neodvolal, prokurátorka sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Obžalovanému súd určil tiež ochranný dohľad na tri roky. ŠTS zároveň zrušil výrok o vine a treste rozsudku banskobystrického Okresného súdu (OS) z novembra 2012 v spojení s rozsudkom Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici z júla 2013 v časti týkajúcej sa odsúdeného Jaromíra R.

Podvod za 10 miliónov

Podľa obžaloby Jaromír R. spôsobil na cudzom majetku škodu v celkovej výške najmenej 10 471 291 €. Obvinený bol z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu. Jaromír R. si mal podvodne požičať peniaze od viacerých spoločností a fyzických osôb na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier 2011 vo Vysokých Tatrách, ktoré sa neuskutočnili, ako aj na iné účely.

Ako prezident SDV mal uzatvoriť zmluvy o dielo a spolupráci, ktoré mali spočívať napríklad v rekonštrukčných prácach na zimných štadiónoch v Levoči a Kežmarku. Mal deklarovať, že peniaze investované do prác budú riadne uhradené. Ako garanciu mal predložiť bankovú záruku zo Santander Bank of Columbia na sumu 500 miliónov eur. Táto mala byť však fiktívna.

Súd k rozsudku odôvodnil, že prebehlo rozsiahle dokazovanie a súd musel konštatovať, že obžaloba bola podaná dôvodne. Prokurátorka podľa slov sudcu v záverečnej reči vyčerpávajúco zhodnotila skutkové zistenia a poukázala na všetky dôkazy. Či už ide o výpovede svedkov, alebo listinné dôkazy podľa sudcu do seba zapadajú a nevyvracajú sa navzájom.

Obžalovaný sa nebránil

Sudca konštatoval, že obžalovaný okrem niekoľkých slovných vyjadrení k jeho účasti či iných osôb na trestnom čine na svoju obranu neuviedol žiadne relevantné skutočnosti. Senát nepochybuje, že na začiatku bola chvályhodná snaha obžalovaného uskutočniť v SR reprezentatívne podujatie pre sluchovo postihnutých športovcov. V krátkom čase sa však ukázali veľmi zreteľné problémy najmä s jeho financovaním.

„Ja som spokojný,“ uviedol obhajca obžalovaného k rozsudku. „To znamená, že som očakával aj trochu inú výšku trestu.“ „…Keď si zoberiete, že za ten prvý skutok dostal 13 rokov. Tu došlo síce k navýšeniu, to navýšenie je súlade so zákonom, ale zas nebolo až v takej výške, že by to nebolo akceptovateľné. Podľa mňa to je prijateľný trest,“ dodal obhajca.

Chcel pomôcť nepočujúcim športovcom

„Rozsudok považujem za zákonný. V podstate vina je plne v súlade s naším návrhom, trest bol uložený v druhej polovici trestnej sadzby, my sme navrhovali pri hornej hranici, takže ešte zvážim náš ďalší postup vo vzťahu k trestu,“ povedala médiám prokurátorka.

Ako dopoludnia uviedla v záverečnej reči, považuje vinu obžalovaného za preukázanú. Podľa slov prokurátorky je zrejmé, že SDV bol občianskym združením a ním vytvorené obchodné spoločnosti nevykazovali žiadny zisk. Podľa znaleckého posudku z odboru ekonomického aj listín zdroj príjmov SDV aj spoločností bol predovšetkým cudzí kapitál, pričom napríklad od roku 2005 do 2008 bol SDV v úpadku. Prokurátorka dodala, že SDV ani obchodné spoločnosti nemali dostatok financií na vlastné pôsobenie, nieto ešte na úhradu záväzkov.

Obhajca v záverečnej reči pripomenul, že bolo vykonané rozsiahle dokazovanie a je zrejmé, že obžalovaný vynaložil veľké úsilie, aby sa hry v roku 2011 v SR uskutočnili. Zmyslom jeho života bola eminentná snaha pozdvihnúť úroveň medzinárodných aj domácich športových podujatí pre nepočujúcich. Vzhľadom na dôkazy požiadal senát, aby pri rozhodovaní na ne prihliadal. Jaromír R. sa vyjadril len krátko, uviedol, aby vznesená obžaloba v plnom rozsahu nebola prijatá.

Vypovedali aj primátori

Na predchádzajúcich pojednávaniach súd vypočul viacerých svedkov, medzi inými ľudí, ktorí požičali financie na hry, psychiatrov i primátorov zainteresovaných miest. Levočský primátor vypovedal, že primátorom viacerých miest bol predložený zámer uskutočniť deaflympiádu vo Vysokých Tatrách, Levoči, Kežmarku a v ďalších mestách. Rovnako im malo byť povedané, že finančne bude podujatie zabezpečené. Úlohou miest bolo dať k dispozícii štadióny na rekonštrukciu, po ktorej im budú vrátené. Primátor Kežmarku uviedol, že v tomto meste sa mal rekonštruovať zimný štadión. Pri odovzdávaní bol štadión plne funkčný, teraz je nefunkčný a rozostavaný.

V júli tohto roku odsúdil na spomínaný 13-ročný trest odňatia slobody KS Jaromíra R. za obzvlášť závažný zločin podvodu. Podvodným konaním mal spôsobiť škodu vo výške 1,6 milióna eur, ktoré mali súvisieť s prípravou neuskutočnenej deaflympiády. KS pritom v júli zrušil rozsudok OS v celom rozsahu. Za spreneveru OS odsúdil bývalého šéfa SDV vlani v novembri tiež na 13 rokov väzenia.

O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. 17. Zimné deaflympijské hry zrušili týždeň pre ich plánovaným začiatkom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM