Monika Vengrínová Kultúra

Uhorský karpatský spolok oslavuje 140 rokov. Séria podujatí k výročiu sa už rozbehla

Od vzniku Uhorského karpatského spolku uplynulo 140 rokov. Toto významné výročie sa Tatranský okrášľovací spolok spolu s ďalšími partnermi rozhodol osláviť sériou podujatí. Ich cieľom je vyzdvihnúť činnosť spolku a zároveň predstaviť jeho históriu.

Ilustračný obrázok k článku Uhorský karpatský spolok oslavuje 140 rokov. Séria podujatí k výročiu sa už rozbehla
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

"Uhorský karpatský spolok vznikol 10. augusta 1873 v Kežmarku, a práve tento moment naštartoval turistiku a jej rozvoj vo Vysokých Tatrách. Nevenovali sa len turistike, ale aj odborným veciam, výskumu, takže si myslíme, že ich prácu si treba pripomínať,“ hovorí Patrik Kolesár z Okrášľovacieho tatranského spolku.

Päť podujatí v priebehu niekoľkých mesiacov

Otcom tejto myšlienky je Mikuláš Argalács, ktorý navrhol osláviť výročie Uhorského karpatského spolku práve takýmto spôsobom. Pri tejto príležitosť tak bude zorganizovaných niekoľko podujatí a ocenené budú významné osobnosti, ktoré sa pričinili o rozvoj Tatier.

Prvé podujatie, ktorým bolo historické lyžovanie, už prebehlo uplynulý víkend. To ďalšie by malo odštartovať ešte tento mesiac. Pôjde o medzinárodnú výtvarnú súťaž „Človek v horách“ určenú predovšetkým deťom. Promovaná bude okrem Slovenska i v Čechách, v Poľsku a v Maďarsku. Vyhodnotenie súťaže by sa malo uskutočniť v júni na Deň detí v Malej studenej doline.

„Ďalším podujatím bude odborný seminár s podtitulom Genius Loci Tatier, ktorý usporiadame v múzeu v Kežmarku. Bude rozdelený na dve časti. Tou prvou bude prednáška doktora Jána Gašpara, počas ktorej predstaví svoju dizertačnú prácu na tému Uhorský karpatský spolok. Nasledovať budú bloky zahraničných partnerov z Poľska, Čiech a Maďarska. Druhá časť seminára Po stopách Uhorského karpatského spolku sa bude vykonávať priamo v teréne,“ oboznamuje s jednotlivými podujatiami P. Kolesár.

Aktivity Spolku horských vodcov

Jedna z aktivít sa uskutoční v spolupráci s partnerom Okrášľovacieho tatranského spolku, a to Spolkom horských vodcov, ktorý sa vyvíja od založenia Uhorského karpatského spolku v regióne. Stoštyridsiate výročie si tak tieto dva spolky pripomínajú spolu. Akcia, ktorá by sa mala uskutočniť v auguste, bude niesť názov Horský vodca nie je relikt.

„Nadväzujeme na novodobú tradíciu organizovania Dní horských vodcov a chceme to poňať v širšom meradle ako po minulé roky. Boli by sme radi, keby to bola minimálne víkendová záležitosť a začala by tak, ako vždy, pietnou spomienkou pri pamätníku horských vodcov na cintoríne v Starom Smokovci. Nasledovať budú ukážky lezenia s možnosťou zapojenia sa ľudí do lezenia v kameňolome v Tatranskej Kotline. Chýbať nebude ani kultúrny program pre klientov, pre ľudí, ktorí majú vzťah k horám a k horským vodcom,“ uvažuje Róbert Turjaník zo Spolku horských vodcov, ktorý má momentálne dvadsaťsedem členov.

Muzeálne exponáty na Skalnatom Plese

Poslednou aktivitou v rámci výročia bude medzinárodná literárna súťaž pre profesionálnych spisovateľov. Témou budú, ako inak, Tatry a hory, konať sa bude v septembri. Pripomienkou výročia bude i vytvorenie galérie Encián v bývalých priestoroch hotela Encián na Skalnatom Plese. Expozícia bude vytvorená v priestoroch dnes už nefungujúcej a nevyužívanej reštaurácie a kuchyne, a bude sprievodnou aktivitou všetkých podujatí.

Partnermi osláv výročia sú Horská záchranná služba, Podtatranské múzeum v Poprade, Kežmarské múzeum v Kežmarku, Štátny archív Levoča – pobočka Spišská Sobota, Zamkovského chata a Ski múzeum Tatranská Lomnica. Zahraniční partneri sú PPTK Krakow a Maďarský kultúrny inštitút.

Uhorský karpatský spolok oslavuje 140 rokov
3
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM