Pavol Krupka Kultúra

Umelecko-vzdelávací projekt eduMEMA pokračuje workshopom v oblasti tanca

Umelecko-vzdelávací projekt eduMEMA pokračuje v Poprade, tentoraz workshopom v oblasti tanca. Viac ako 20 tanečníkov folklóru, moderného i klasického tanca sa bude štyri dni učiť základy tradičných anatolských tancov.

Ilustračný obrázok k článku Umelecko-vzdelávací projekt eduMEMA pokračuje workshopom v oblasti tanca
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

„EduMema je okrem Popradu aj v Košiciach, tu v Poprade v spolupráci s Tatranskou galériou a mestom Poprad sme pripravili tanečný program, pozvali sme tureckých choreografov z veľmi úspešného tanečného zoskupenia Fire of Anatolia, ktoré účinkuje po celom svete. Sme veľmi radi, že takíto úspešní tanečníci prijali pozvanie k nám,“ objasnila riaditeľka festivalu eduMEMA Anna Hrindová.

Popradskí tanečníci tak dostanú príležitosť učiť sa od renomovaných a známych choreografov a tanečníkov. Do Popradu prišli dvaja hlavní choreografi tureckého zoskupenia, ktorí sa len v pondelok (3.12.) vrátili z trojtýždňového turné po Rusku.

„Títo tureckí choreografi sami povedali, že dúfajú, že sa aj oni sami niečomu priučia od našich tanečníkov. Sme nadšení z tejto kombinácie, keďže naši mladí tanečníci si budú vymieňať skúsenosti v oblasti tanca so svetovo uznávanými choreografmi. Vybrali sme si tureckých tanečníkov hlavne kvôli myšlienke prepojenia európskej kultúry s tou orientálnou,“ dodala Hrindová.

V piatok 7. decembra sa o 17.00 h v priestoroch Tatranskej galérie uskutoční 40-minútové verejné vystúpenie, ktoré bude výsledkom spomínaného worshopu. Ten budú môcť vidieť okrem Popradčanov neskôr aj milovníci umenia v Košiciach. „Myslím, že to bude veľmi, veľmi zaujímavé, kurz bude počas štyroch dní počnúc dneškom veľmi intenzívny,“ upozornila Hrindová.

EduMEMA pokračuje v Poprade tancom po hudobnej časti, ktorá bola veľmi úspešná a celé mesto rozozvučala v máji. „Za nami je aj fotografická časť, mali sme tu 14 fotografov z celej Európy, ktorí fotili mesto Poprad a zároveň aj naše hudobné kurzy aj celý festival,“ dodala Hrindová.

V piatok sa v Tatranskej galérii pri tejto príležitosti uskutoční aj vernisáž výstavy fotografických diel, ktorá pozostáva z fotografií z kurzov eduMEMA a mesta Poprad. „Bude tu iba v piatok, potom pokračuje výstava do Prahy, do Viedne, do Istanbulu, na Cyprus a do Košíc. Do Popradu sa však ešte vráti na budúci rok, keďže jej domovská pôda je práve tu v galérii,“ dodala Hrindová.

eduMEMA 2012 - tanečné workshopy v Tatranskej galérii
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM