Dominika Pacigová Rôzne

Únik od každodenných povinností: Ján Školník relaxuje pri práci s drevom

Drevené výrobky slúžia najmä ako úžitkové predmety dennej potreby. V repertoári ľudového rezbára však nájdeme sošky, valašky, koníky, rezbárske nástroje i hlavolamy.

Ilustračný obrázok k článku Únik od každodenných povinností: Ján Školník relaxuje pri práci s drevom
Foto: Martin Sýkora

Takmer vždy optimisticky naladený ľudový rezbár Ján Školník pochádza z Levoče. Drevorezbe sa venuje už niekoľko rokov. Má bohatú tvorbu, stále však prichádza s novými, inovatívnymi nápadmi, ktoré potešia každé oko.

Z minulosti do prítomnosti

Z dreva sa dá vyrobiť všeličo. Svedčí o tom aj tvorba rezbára z Levoče. „Moja drevorezba ukazuje dedinský život v minulosti, kedy sa žilo ťažšie. Z dreva vytváram rôzne figúrky, drevenice, ale napríklad aj hospodársky dvor,“ povedal Školník. Každé drevo má iné vlastnosti.

„Nedá sa z každého dreva urobiť pekná vec. Niektoré je suché, iné zas mokré. Ak chcem, aby vznikol pekný výrobok, musím nájsť správne drevo,“ prezradil tajomstvo úspechu pri práci s drevom.

Foto: Martin Sýkora

Relax v prírode

Drevorezbu okúsil a už niet cesty späť. Remeslo je jeho koníčkom, pri ktorom relaxuje. „Môj koníček mi zaberá veľa času. Do každej práce dávam srdce, a tak vznikajú pekné veci. Tie menšie sa tvoria ľahšie, na väčšie obetujem viac času. Z každej tvorby sa poteším,“ uviedol s úsmevom na tvári.

V dielni nepracuje. Jeho srdcovkou je práca v teréne, priamo v prírode. Stačí mu čistý vzduch a záhrada. „Pracujem len v chalupe, na záhradke. To je pre mňa relax. Koníčky máme na to, aby nám skrášľovali život. Nemali by sme ich mať na biznis alebo zárobok,“ skonštatoval a dodal, že aj vďaka koníčkom máme možnosť na chvíľu uniknúť od každodenných povinností.

Ján Školník 07/2017
12
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Rodina je základ

Bez podpory najbližších by to nešlo. V rodine by mohol mať nasledovníkov. Každý má zatiaľ iné záľuby. „Mám troch synov, každý z nich si okúsil prácu s drevom, ale zatiaľ majú iné priority. Jedného dňa, keď sa vrátia k tejto práci, nič by ich nemalo prekvapiť,“ uzavrel Školník.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM