Správy

Unikátne zábery, ktoré treba vidieť: Pozrite si fascinujúce fotky spod hladiny tatranských plies!

Už piaty rok prebieha na slovenskej časti Tatier projekt, ktorého úlohou je zmapovať všetky tatranské plesá a hlavne oboznámiť verejnosť s podvodným svetom plies, ktorý je bežnému návštevníkovi neprístupný. Autorom projektu, fotografom a potápačom v jednej osobe je Miroslav Pomajdík zo Spišskej.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne zábery, ktoré treba vidieť: Pozrite si fascinujúce fotky spod hladiny tatranských plies!
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa to začalo už veľmi dávno. Ešte v detskom veku vznikla u Miroslava Pomajdíka veľká túžba, stať sa raz profesionálnym potápačom.

Potápanie miloval už od malička

Jeho plány však „prekazila“ učiteľka, ktorá mu oznámila, že potápanie môže byť iba jeho koníčkom a nie riadnym zamestnaním. V tej dobe ešte netušil, že na svete existujú aj profesionálni potápači.

„Detský sen však vo mne pretrval a na vysokej škole som sa konečne dostal k jeho realizácii a pre mňa prvé silné dojmy prišli pri potápaní práve v tatranských plesách. Bola to láska na prvý pohľad, lebo keď vezmem, že som sa začal učiť potápať v takých vodách ako je Ružín, kde je viditeľnosť veľmi slabá a je tam len samé bahno, tak ponorenie sa do tatranského plesa bolo takým malým zázrakom. Prvýkrát som sa ponoril do Velického plesa a voda tam bola tak čistá, že človek mal pocit, že lieta,“ povedal nám Miroslav Pomajdík. Tento zážitok sa odohral začiatkom 80-tych rokoch.

Keď ide o život…

Veľmi silný zážitok, na ktorý nikdy nezabudne, sa odohral v Nižnom Temnosmrečinskom plese, ktoré je tretie najhlbšie pleso v Tatrách. „S kolegom Peťom Zábranským som sa ponoril v tomto plese až na úplné dno, čo je 38 metrov a tam mi prvýkrát v živote zamrzli obe moje dýchacie automatiky. Chvíľu mi trvalo zistiť, čo sa deje a to som bol už na pol naloganý vody. Kolega mi dal rýchlo svoju automatiku a zamierili sme k hladine. Na tom dne, keď som bojoval o prežitie, sa mi premietol celý môj život ako zrýchlený film. Pomyslel som si, že toto je môj koniec a nechcel som sa mu poddať, no našťastie nebol,“ podelil sa s nami o svoju životnú príhodu Miroslav Pomajdík a doplnil, že aj keď tam prežil takúto udalosť, toto pleso patrí do dnešných dní medzi jeho najobľúbenejšie.

Projekt Tatranské plesa trvá už päť rokov

Postupne si navrhol a skonštruoval vodotesné púzdro na fotoaparát a tak začali vznikať prvé podvodné fotky. Na medzinárodnej súťaži potápačských filmov a fotografií v Tachove sa s jeho prvotinami spod vody umiestnil veľmi slušne, na 36. mieste zo 168 prihlásených účastníkov a z československých súťažiacich bol vo svojej kategórii desiaty.

„Už v tej dobe mi skrsla v hlave myšlienka, že by stálo za hriech nafilmovať a spracovať tematiku tatranských plies, lebo v tej dobe nebolo ani kníh, filmov, kde by si človek mohol popozerať plesá aj pod vodou a odvtedy vo mne táto myšlienka driemala. Trvalo dlhšiu dobu, kým som sa do toho pustil, lebo človek musí najprv pozerať na to z čoho žije, „kapitalizmus nepustí“ :-) a pred piatimi rokmi som sa teda konečne do realizácie projektu tatranských plies pustil.“

Od Obvodného úradu životného prostredia získal špeciálne povolenia, lebo ináč sa potápať v plesách a navštevovať lokality mimo turistických chodníkov nedá. S ďalšími nadšencami začal s obhliadkami plies, potápaním, fotografovaním a zberom ďalšieho materiálu.

Celý projekt by mal zabrať čo najširšiu škálu problematiky. O finálnych výstupoch projektu nám porozprával už sám autor: „Z projektu by mali na konci vzísť knižné publikácie a séria dokumentárnych filmov, ktoré budú oživené aj mytológiou, ktorá je spájaná s tatranskými plesami. Dokumenty budú obsahovať aj geologickú históriu plies, počítačovú grafiku, animácie a vizualizácie niektorých procesov, ktoré sa inak nedajú demonštrovať. Musím tiež podotknúť, že finančná podpora pre takéto projekty na Slovensku je skôr pre vyvolených, ako pre bežných ľudí a preto väčšinu financujeme z vlastných, alebo zo sponzorských a partnerských zdrojov. Od toho sa odvíja aj celková realizačná dĺžka projektu, lebo ide o náročnú prácu v teréne.“

V Tatrách sa nachádza viac ako 200 plies

V tejto dobe má už Miroslav Pomajdík zmapovaných asi 60% tatranských plies na slovenskej strane. Tu sa ich nachádza približne 120 až 130, ale ich počet je diskutabilný, lebo viaceré zdroje uvádzajú rôzny počet plies, pretože existujú aj plesá, ktoré zvyknú počas leta vyschnúť.

Ako nás oboznámil Miroslav Pomajdík, v Tatrách sa nachádzajú aj tzv. oká. Ide o malé plieska, ktoré veľakrát nie sú ani považované za plesá. Celkový počet všetkých plies, čo zahŕňa aj oká, je na slovenskej a poľskej strane Tatier cez 200.

„My monitorujeme slovenskú časť plies. Jeden môj kamarát-potápač, keď sa dozvedel, že robím takýto projekt mi povedal:“Čo tam plesá, veď to je iba bahno a kamene…“ Aj taký pohľad môže byť na plesá, s čím ja ale rozhodne nesúhlasím. Plesá majú svoje neopakovateľné čaro a zo svojej skúsenosti môžem povedať, že každé jedno v ktorom som sa potápal, je iné a vždy vás má čím prekvapiť, len málokedy sa ponoríte do ďalšieho plesa a skonštatujete: „Tak tu som už bol…“. Ich rozmanitosť je obrovská. V mnohých sú nádherné prírodné scenérie, napr. úžasný pohľad sa vám naskytne na vývery, ktoré keď človek vidí prvýkrát, je doslova uchvátený, fauna, flóra – či už na nižšom, alebo vyššom stupni vývoja.“ uzavrel svoje rozprávanie Miroslav Pomajdík.

Vy si jeho impozantné zábery spod hladiny tatranských plies môžete pozrieť v našej galérii. Stojí to za to!

Tatranské plesa, ako ich nepoznáte!
21
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM