Ľubomír Hudačko Správy

Unikátny chov na streche v Tatrách pokračuje: Včely makajú, aby hostia mali med na raňajky

Napriek náročným podmienkam 7 včelstiev začalo pracovať na tom, aby hoteloví hostia mali na raňajky najčerstvejší med z kvetov z tatranských lúk.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny chov na streche v Tatrách pokračuje: Včely makajú, aby hostia mali med na raňajky
Zdroj: Tatry Mountain Resorts

Originálny projekt chovu včiel na streche hotela na Štrbskom Plese pokračuje aj tento rok, najvyššie položená včelnica v Tatrách má za sebou náročný prechod zo zimy do jari. Dnes24.sk o tom informoval hovorca TMR Marián Galajda.

Chov včiel v nadmorskej výške 1346 m n. m. pritom nie je jednoduchý.

Počasie včely pomýli

Včely medonosné sa musia vysporiadať s kratším letom ako aj náročnejšími podmienkami spôsobenými kolísavým počasím.

„Včely potrebujú stabilnú zimu, aby si dobre oddýchli a potom pozvoľna nastupujúce oteplenie. Ak oteplenie strieda ochladenie, tak ako sme tomu boli často svedkami, včielky to pomýli a nemajú dostatok síl pre starostlivosť o plod a nábeh do sezóny je pomalší a náročnejší,“ vysvetlil Jozef Diabelko, ktorý má včely na streche na starosti.

Aj napriek náročným podmienkam už 7 včelstiev začalo pracovať na tom, aby hoteloví hostia mali na raňajky k dispozícii ten najčerstvejší med z kvetov z tatranských lúk.

Žiadna chémia

„Náš med chutí a vonia úplne inak ako med z iných lokalít. Je to určite nielen prostredím, ale aj tým, že starostlivosť o včelstvá prebieha s použitím prírodných produktov. Aby sme včielkam vytvorili čo najlepšie podmienky, tak ani my pri starostlivosti o zeleň v okolí hotela nepoužívame žiadnu chémiu,“ doplnila riaditeľka hotela Erika Fočárová.

Prínos včelnice vo vysokej nadmorskej výške hodnotí skúsený včelár pozitívne.

„Nájdu sa hlasy, ktoré tvrdia, že včela medonosná je hospodárske zviera a do divej prírody nepatrí, no podľa môjho názoru sú veľmi efektívne opeľovače a tým pomáhajú flóre lepšie prosperovať. Chránená rastlinka nerieši či ju opelil čmeliak, včela divá, alebo včela medonosná. A pokiaľ to robíme šetrným spôsobom s niekoľkými rodinami, tak tým určite neohrozíme ani prirodzene sa vyskytujúce druhy hmyzu,“ doplnil zaujímavé informácie Diabelko.

Medová masáž

Zámerom do budúcnosti je doplniť do vybavenia hotela aj domček pre divé včely alebo čmeliaky.

V rámci projektu „Včely v horách“ pripravili aj náučnú stenu s infopanelmi o včelách a ich význame a náučný detský kútik. Praktické využitie medu si môžu návštevníci vyskúšať v hoteli doslova na vlastnej koži – pri medovej torte alebo napríklad aj pri medovej masáži.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM