Kultúra

Unikátny festival v Podbanskom: O ceny potápačského festivalu zabojuje 31 autorov

O hlavnú cenu 34. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov a fotografie, ktorý odštartuje pod tatranskými končiarmi vo štvrtok, zabojuje 13 súťažných snímok. To však nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny festival v Podbanskom: O ceny potápačského festivalu zabojuje 31 autorov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Okrem nich si diváci až do nedele (13. 10.) budú môcť na Podbanskom pozrieť aj 256 fotografií zachytávajúcich fascinujúci svet pod vodnou hladinou,“ uviedla Martina Petránová z organizačného výboru podujatia.

O víťazstvo v šiestich kategóriách zabojuje celkovo 31 autorov z 11 krajín. Okrem filmárov a fotografov zo Slovenska, Talianska, Českej republiky a Nemecka bude mať na festivale svoje zastúpenie aj Maďarsko, Srbsko, Malta, Belgicko, Španielsko či dokonca Maurícius.

Rozhodujúca je kvalita

V porovnaní s vlaňajškom je filmov síce o niečo menej, no určite sa to vyváži ich kvalitou. Mená ako Hugo Habrman či Milan Czapay netreba azda nikomu zvlášť predstavovať, za pozornosť tiež stojí napríklad snímka Taliana Leonarda Sergianiho, ale aj diela iných, menej známych tvorcov. Bude zaujímavé sledovať, ako v tejto konkurencii uspejú domáci filmári,“ hovorí riaditeľ festivalu Ján Klukošovský.

O víťazstvo zabojujú v kategóriách farebná fotografia sladká voda, farebná fotografia slaná voda, čiernobiela fotografia, kreatívna fotografia, autorské portfólio a film. Klukošovský upozornil, že ani tento rok nebudú na festivale chýbať zaujímaví hostia.

Pestrý program

V prvý festivalový večer predstaví Jaroslav Blaško svoj projekt Požičaná planéta – pre školy. Priestor dostane aj amatérsky filmár a potápač Pavol Kráľ so svojím zostrihom z akcie Čisté vody a Miloš Chlápek, expert na podmorské tajomstvá Karibiku, ktorý divákom priblíži túto pre mnohých stále exotickú destináciu. Piatkový (11. 10.) večer bude patriť Hugovi Habrmanovi, po ktorom príde na rad už stálica festivalu, neprehliadnuteľný Steve Lichtag,“ konkretizoval s tým, že sobota (12. 10.) sa ponesie v znamení projekcií súťažných filmov a fotografií.

Večer bude patriť slávnostnému vyhláseniu výsledkov a podujatie v nedeľu (13. 10.) dopoludnia už tradične uzavrie prehliadka víťazných diel.

Neodmysliteľnou súčasťou festivalu je tiež akcia Čisté vody, v rámci ktorej sa potápači ponoria do štyroch tatranských plies, aby ich zbavili odpadkov po letnej turistickej sezóne. Spolu s nimi vyčistia aj zatopený kameňolom v popradskej Kvetnici,“ doplnila Petránová. Hlavným organizátorom festivalu je Potápačský klub Vodnár Poprad.

Potápači 10/2019
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM