Martin Sýkora Rôzne

Popradská nemocnica sa zapojila do svetového projektu 40-tich nemocníc

Popradská nemocnica sa ako prvá z nemocníc na území bývalého Československa zapojila do projektu zefektívnenia liečby pacienta s diagnózou totálna endoprotéza bedrového alebo kolenného kĺbu.

Ilustračný obrázok k článku Popradská nemocnica sa zapojila do svetového projektu 40-tich nemocníc
Zdroj: TASR

Po štyridsiatich nemocniciach, ktoré sa do projektu zapojili v západnej Európe a v zámorí, zavítali experti spoločnosti B. Braun v marci roku 2018 aj do Popradu. Experti zo Švajčiarska, Nemecka a Českej republiky počas dvoch náročných operačných dní na ortopedickom oddelení,oddelení centrálnej sterilizácie a centrálnych operačných sálach, na ktorých sa vykonávajú spomínané operácie, realizovali tzv. snímku dňa.

Operácie pod prísnym dohľadom

Spolupráci s tímom expertov predchádzalo zavedenie štandardizovaného postupu pri ortho-pathway (voľne preložené ako cesta pacienta diagnózou) postupu, ktorý je vlastný len zdravotníckemu zariadeniu, vlastniaceho certifikát kvality. „Projektový tím, zložený z piatich audítorov – pozorovateľov, zbieral informácie nielen pozorovaním, ale aj pomocou dotazníkov a dokumentácie dát a počítacími a meracími metódami. Zaujímala ich príprava pacienta na operačný výkon, samotný proces operácie, anestéza a liečba bolesti, logistika a prevencia infekcie,“ informovala hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda.

Zdroj: TASR

Snímka dňa

Snímka dňa mala za úlohu zmapovať všetky činnosti súvisiace so zdravotnou staroslivosťou o pacienta s diagnózou totálna endoprotéza. „Zahraniční kolegovia sa rozdelili do niekoľkých tímov a každý tím sa venoval mapovaniu jednotlivých činností – predoperačnému procesu, prijímaniu pacienta, samotnej operácii, pobytu na oddelení, prepúšťaniu pacienta,“ dodala Galajda. Cieľom tejto aktivity bolo stanoviť štandardy tak, aby bol pobyt pacienta v nemocnici čo najefektívnejší. Prispieť by k tomu mohla aj samotná príprava pacienta mimo nemocnice, vybavenie pacienta dezinfekciou, výber analgetík, anestézie.

Zo strany expertov boli vysoko hodnotené zrejme najkratšie časy medzi jednotlivými operačnými výkonmi v porovnaní s inými pracoviskami. Najvyššie známky hodnotenia dosiahol aj skúsený a spoľahlivý anesteziologic­ký tím.

Expertov milo prekvapili motivované a vzdelané, profesionálne zorientované inštrumentárky. Vysoké štandardy na oddelení centrálnej sterilizácie opäť pozitívne odprezentovali popradskú nemocnicu. „Veľmi si vážime, že na základe doterajších aktivít a výsledkov v liečbe a operatíve TEP si B. Braun vybral práve našu nemocnicu ako tú, ktorú certifikuje a v ktorej otvára školiace stredisko pre operácie totálnych endoprotéz kolenných kĺbov a bedra. Pohľad zvonku je predsa len iný, prísnejší a bez kompromisov. Preto si ceníme navrhované opatrenia, ktoré sme začali okamžite zavádzať do našich postupov,“ hodnotil generálny riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. Peter Petruš.

Zdroj: TASR

Oddelenie s víziou

Vybudovať oddelenie excelentnosti bolo v plánoch primára ortopedického oddelenia Pavla Kalinu už dlhší čas. Teraz smelo rozpráva o ďalšej vízii. „Vybudovať oddelenie excelentnosti bolo mojim snom. Zefektívniť prácu, pre vedenie i personál, pri dosiahnutí maximálnej spokojnosti pacienta. Dnes vidím , že je možné ísť ďalej. Chceme pracovať nielen na tom, aby pacient vedel, že sme hodní toho, aby sme boli držiteľom certifikátu kvality, ale našim plánom je do budúcna meniť , ďalej ich zlepšovať a prekročiť," uzavrel primár Kalina.

Foto: Ilustračné

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM