Monika Vengrínová Rôzne

Univerziádny oheň sa skúšobne rozhorel po 16 rokoch: Rekonštrukcia stála 12-tisíc, ďalšie tisíce pôjdu na plyn

Naposledy horel univerziádny oheň na Štrbskom Plese počas Svetovej zimnej univerziády v roku 1999. Teraz, po šestnástich rokoch, sa univerziáda vracia do slovenských veľhôr a s ňou i plameň, ktorý dnes skúšobne zapálili. Oficiálne vzplanie v sobotu počas otváracieho ceremoniálu.

Ilustračný obrázok k článku Univerziádny oheň sa skúšobne rozhorel po 16 rokoch: Rekonštrukcia stála 12-tisíc, ďalšie tisíce pôjdu na plyn
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Oheň posledný raz horel na univerziáde v roku 1999, takže šestnásť rokov nebol v prevádzke. Bolo treba všetko zrekonštruovať, naprojektovať podľa súčasných pravidiel a odovzdať. A dnes som dostal prvý raz do ruky revíznu správu, ktorá nás oprávňuje v sobotu pri zahájení univerziády tento oheň zapáliť,“ uviedol starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Horieť bude deväť dní nepretržite

Oheň bude oficiálne zapálený v sobotu 24.januára a horieť bude deväť dní a sedemnásť hodín nepretržite. Aby mohol vzplanúť, boli potrebné určité rekonštrukčné práce, ktoré stáli dvanásťtisíc eur. Bolo potrebné prerobiť plyn v spodnej časti i vykonať určité stavebné práce. Splnené museli byť všetky požiadavky plynárenskej spoločnosti. Vykonaná bola i skúška ohňa podľa platnej normy.

„Horák sa tie roky zostarol. Bolo potrebné ho vyčistiť a nastaviť, lebo používaný nebol šestnásť rokov. Zariadenie však bolo funkčné, potrebná bola len jeho revízia. Celé nám to trvalo zhruba dva dni,“ objasnil Ján Balážik, ktorý bol pri spúšťaní ohňa aj v roku 1999 a dodal, že v sobotu sa bude zapaľovať šplhajúcim plameňom, na ktorý sa používa špeciálna fakľa.

S vierou, že sa rozhorí opäť

Spotreba horáka je sto kubíkov za hodinu, čiže ide o obrovské množstvo plynu. Na prevádzku počas univerziády tak bude potrebných ďalších desaťtisíc eur pri minimálnej spotrebe, pätnásť až dvadsaťtisíc pri maximálnej. Organizátori univerziády preto SPP oslovili s požiadavkou zasponzorovania spotreby plynu.

Univerziádny oheň opäť vyhasne 1.februára, Sýkora však verí, že nie na ďalších šestnásť rokov. „Toto je šanca, aby sme Štrbské Pleso vrátili znovu medzi organizátorov svetových podujatí. Máme skokanský mostík, na ktorom sa dá skákať za každého počasia, nakoľko máme chladiacu nájazdovú stopu. Máme dobré bežecké trate. Čiže vieme, že keď bude mať niekto problémy zorganizovať skoky na lyžiach, bežecké preteky alebo združené preteky, tak my to tu vieme zorganizovať. Preto dúfame, že tento oheň sa opäť rozhorí a nebude to až o šestnásť rokov, ale skôr,“ dodal Sýkora s vierou, že tretia univerziáda bude rovnako úspešná ako prvé dve.

Zapálenie univerziádneho ohňa na Štrbskom Plese
37
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM