Peter Handzuš Rôzne

Úrazovosť v horách stúpla

Úrazovosť v slovenských horách v tomto roku stúpla o viac ako 15 percent. Najväčší nárast zaznamenali vo Vysokých Tatrách, kde bolo v porovnaní s rokom 2010 o 38 percent viac zranených turistov. Veľký nárast v počte zásahov zaznamenala Horská záchran

„Čo sa týka letnej sezóny, v nej stúpla úrazovosť približne o 23 percent. Sú tam tri faktory. Prvým sú poveternostné podmienky, okrem júla boli veľmi priaznivé a neboli rýchle zvraty počasia. Druhým faktorom je dobrá marketingová kampaň v oblasti cestovného ruchu a tretím bolo zvýšenie návštevnosti,“ priblížil riaditeľ HZS Jozef Janiga.

Od začiatku roka zaznamenali v horách 16 tragických úrazov, čo je zhruba porovnateľné s predchádzajúcim obdobím. „Vo všeobecnosti klesol počet tragických a ťažkých úrazov, v tomto roku išlo skôr o poranenia dolných končatín pri pádoch na turistických chodníkoch,“ vysvetlil Janiga. Podľa neho je to podmienené aj tým, že boli lepšie podmienky na turistiku a horolezectvo. „Horolezcov bolo viac ako minulý rok, ale horolezecké výstupy sa vďaka počasiu dali lepšie naplánovať,“ dodal.

Najviac úrazov zaznamenala HZS počas roka u slovenských návštevníkov, až 53 percent zo všetkých zásahov bolo kvôli Slovákom. Za nimi nasledujú Poliaci a Česi. Iné je to z pohľadu štatistík za letnú sezónu. „Tu sú na druhom mieste návštevníci z Čiech, čo ja osobne pripisujem práve dobrej jeseni, keď sme tu mali Čechov naozaj veľa,“ konštatoval Janiga.

Počas roka mala HZS najviac zásahov (58 %) v súvislosti s turistikou, v 85 prípadoch asistovala pri pátraní po nezvestných osobách alebo záchranári pomáhali nájsť cestu zablúdeným turistom. To riaditeľ HZS pripisuje faktu, že turisti chodia na výlety nepripravení a dosť neskoro. Celkovo v tomto roku absolvovali horskí záchranári 1627 záchranných akcií, z toho 358 počas letnej sezóny.

Text: TASR

Úrazovosť v horách stúpla
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM