Monika Vengrínová Rôzne

Úrazovosť v Tatrách rastie. Najviac zásahov potrebujú Slováci

Za posledných päť rokov má úrazovosť v tatranských horách rastúci trend. Najmenej si dávajú pozor Slováci, Poliaci a Česi. Na tlačovej konferencii v Starom Smokovci to potvrdil náčelník Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Ilustračný obrázok k článku Úrazovosť v Tatrách rastie. Najviac zásahov potrebujú Slováci
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V celkových čísla ide o zhruba 36 % nárast, ale v niektorých oblastiach toto číslo predstavuje viac ako 40 %. Pritom sa však nejedná len o jedno obdobie, čiže nemáme na mysli len úrazovosť na lyžiarskych tratiach, ale aj na turistických chodníkoch a vo vysokohorskom prostredí,“ podáva základné informácie horský náčelník.

Najviac úrazov si každoročne spôsobia Slováci, pričom tento počet v ich prípade rok od roka narastá. Na druhom mieste sú Poliaci, kde však naopak úrazovosť klesá. Trojicu najúrazovejších národov v Tatrách uzatvárajú Česi s približne rovnakým podielom úrazov v posledných rokoch. Ďalšie priečky potom v tomto poradí patria Maďarom, občanom nezistených národností, Litovčanom, Ukrajincom, ďalej Rusom, Nemcom a napokon Britom.

Len v minulom roku sa tak vo Vysokých Tatrách zranilo 1168 našincov, 308 Poliakov a 232 Čechov. Celkovo záchranári v našich veľhorách v roku 2012 zasahovali 1980 krát a ošetrili 2078 zranených.

Najviac úrazov tvoria zlomeniny, vyskytujú sa i omrzliny

„Čo sa týka úrazovosti vo všeobecnosti, dá sa povedať, že nám klesajú ťažké úrazy v priebehu celého roka a máme viac menších úrazov a hlavne zásahov bez úrazov, čo znamená, že ide o uviaznuté alebo stratené osoby. Je to však predovšetkým v letnom období. V zime úrazovosť mierne stúpa, čo sa ťažkých poranení týka. Sú to najmä poranenia chrbtice, hlavy, panvy alebo otvorené zlomeniny,“ vymenúva Janiga.

V rebríčku úrazov v posledných rokoch vedú poranenia kĺbov, zatvorené zlomeniny a vonkajšie krvácanie. Záchranári sa tiež stretávajú s prípadmi otvorených zlomenín, pomliaždenín, s vnútorným krvácaním, odreninami, či polytraumou, ale i mnohými inými zraneniami. V posledných troch rokoch sa tiež v piatich prípadoch vyskytli omrzliny. V minulom roku v Tatrách zomrelo devätnásť ľudí, čo je o sedem menej ako v predchádzajúcom roku a o osem menej ako rok predtým.

V prostredí hôr sa samozrejme počíta aj s pátracími akciami, tie ale bývajú mimoriadne úspešné. „Musím povedať, že za posledných desať rokov sa nám našťastie podarilo nájsť všetky nezvestné osoby. V porovnaní so štatistikami spred dvadsiatich rokov, kde sme každý rok nedokázali dopátrať aspoň dve, tri osoby, je to obrovský úspech. Záchranári robia naozaj všetko, čo môžu a na tej úspešnosti zásahov to aj vidno,“ uzatvára s úľavou náčelník horskej služby.

Úrazovosť v Tatrách rastie. Najviac zásahov potrebujú Slováci
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM