Peter Handzuš Rôzne

Usadil sa u vás netopier? Nerobte paniku, len ho nechytajte holou rukou

Na dravých vtákov hniezdiacich na našich panelákových balkónoch sme si už pomaly zvykli, no netopiere nám občas naháňajú strach. Čo robiť, ak sa nám počas zimného obdobia v dome alebo v paneláku objaví netopier?

Ilustračný obrázok k článku Usadil sa u vás netopier? Nerobte paniku, len ho nechytajte holou rukou
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V prvom rade si musíme uvedomiť, že netopiere nie sú škodci. Nezamotávajú sa do vlasov a nepijú nám krv :) Netopiere sú súčasťou krehkého ekosystému. Tieto nočné živočíchy dokážu za noc pochytať aj viac ako dve tisícky komárov, čo by sme už pomaly mohli označiť ako verejnoprospešnú službu.

Riziko prenosu ochorení z netopiera na človeka tu je, ale len v malej miere. Bežné parazity na človeka prenosné nie sú, ale netopiere, tak ako všetky divo žijúce zvieratá môžu prenášať besnotu. K jej prenosu ale môže dôjsť len vtedy, ak netopiera chytíme holou rukou a on sa nás v sebeobrane bude snažiť pohrýzť. Inak sa netopier človeku v noci vyhne.

Čo teda robiť, ak sa u nás usadí zatúlaný netopier?

Netopiere zimujú v dutinách stromov, ale aj v skalných puklinách a úkrytoch pod strešnou krytinou. S bližiacou sa jarou a stúpajúcou teplotou sa netopiere niekedy zobudia a z úkrytu vyletia. „Počas zimy sa netopiere prebúdzajú, počas teplejších dní aj vyletia na krátku dobu z úkrytov, napríklad napiť sa,“ prezradila nám o správaní netopierov Viera Kacerová zo Správy TANAPu.

Ak sa netopiera bojíte, najlepšie bude, ak zavoláte kompetentných, ktorí zabezpečia jeho odchyt. Netopiere sú chránené, preto každý výskyt by ste mali ohlásiť buď na pracovisko štátnej ochrany prírody, alebo úrad životného prostredia. „Netopierov sa báť netreba. Ak vletia do budovy, treba im umožniť, aby sa dostali von – otvoriť okno, dvere,“ doplnila Viera Kecerová.

„Nájdené netopiere sú často dehydrované, preto je dobré im priložiť k papuľke kúsok vaty alebo vreckovky namočenej vo vode – ak je smädný, bude ju lízať. Ak je netopier v poriadku, bez zranení (ozýva sa, lezie a lieta), odporúčame ho položiť iba na parapetnú dosku okna, alebo kmeň stromu a mal by odletieť (pozor na mačky!). Najlepšie čo najbližšie k miestu, kde ste ho našli. Nie je vhodné ich vypúšťať, ak je teplota výrazne pod nulou. Vtedy je dobre dať ho do krabice, do ktorej dáte handru, aby sa netopier mohol ukryť. Krabicu je vhodné držať napr. v pivnici alebo na chodbe pri teplote okolo 10–15 stupňov. Hneď ako príde oteplenie (teploty aspoň nad nulou), je možné ho vypustiť. Netopiera nechytajte nikdy holými rukami, ale radšej v rukaviciach alebo cez handru,“ informuje stránka netopiere.sk

Ak sú vám netopiere sympatické, urobte im úkryt

Netopiere každý rok prichádzajú o množstvo prirodzených úkrytov. Hlavne v mestách, kde sa zatepľuje, rušia sa podkrovia a rúbu sa staré duté stromy. Netopierom môžete pomôcť jednoducho vyrobenou skrýšou z nehobľovaných dosiek alebo z polystyrénu. Ak sa netopiere u vás zabývajú, cez letné noci nebudete musieť používať repelent. O kľudný spánok bez komárov sa vám postarajú noční strážcovia. Návod na stavbu úkrytu pre netopiere ako aj viac informácií o týchto malých lietajúcich cicavcoch nájdete TU.

Usadil sa u vás netopier? Nerobte paniku, len ho nechytajte holou rukou
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM