Monika Vengrínová Iné športy

Úspechy našich chlapcov v motocrosse a quadcrosse. Domov si priniesli prvé a tretie miesto

Seriál Žubor Cup-u v motocrosse a quadcrosse pokračoval tretím kolom z tohtoročných šiestich pretekov. Tentokrát sa pretekalo v Beckove a na trať sa postavilo viac ako 200 jazdcov zo Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska.

Ilustračný obrázok k článku Úspechy našich chlapcov v motocrosse a quadcrosse. Domov si priniesli prvé a tretie miesto
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Trať v Beckove je vždy na pretek pekne upravená, no povrch je pieskovo hlinitý, tým pádom mäkký, čo ma za následok rýchle rozbitie. Po prejazdoch kombinácie motoriek a štvorkoliek sa vytvoria dosť hlboké vlny, trať je potom dosť náročná a je potrebné si hľadať dobré stopy. Náročnosť trate sa odzrkadlila na vážnych pádoch a zraneniach jazdcov. Záchranári museli približne päť krát ošetrovať a stabilizovať zranených jazdcov priamo na trati a transportovať do nemocnice. Pričom raz musela byť dokonca zastavená finálová jazda triedy Quad PROFI pre vážny úraz na trati,“ vysvetľuje Dušan Dulovič, tréner TatraMoto Team-u.

Napriek nepriaznivým podmienkam na trati to však bol pre TatraMoto Team veľmi úspešný pretekársky víkend. Obaja jazdci mali vo svojich kategóriách perfektné štarty a na rozbitej trati jazdili bez chýb.

Kategória MX2 Junior – motocross

V oboch finálových jazdách Jakub Dulovič na svojej Kawasaki 250 opakoval rovnaký scenár. Po štarte bol na treťom mieste, hneď za Vierikom a Bunčakom. Jakub sa snažil predbehnúť druhého Bunčaka, zatiaľ si však prvý Vierik zvyšoval rozostup. Bunčaka sa Jakubovi podarilo predbehnúť asi v tretine preteku a začala stíhacia jazda za prvým Marekom Vierikom.„Boli z toho krásne súboje, pričom oboch jazdcov burcovali diváci okolo trate potleskom a povzbudzovaním. Obaja jazdili bez chýb, no nakoniec v oboch finálových rozjazdách zvíťazil Jakub, ktorý mal v závere viac síl ako Marek Vierik,“ hovorí tréner o Jakubovej jazde, ktorí sa víťazstvom v Beckove po troch kolách dostal na celkové prvé miesto priebežne.

Kategória štvorkolky Quad PROFI

V tejto najvyššej kategórií si Matúš Dulovič na štvorkolke Suzuki LTR 450 vybojoval nádherné tretie miesto za jazdcom z Čiech a Poľska ako najlepší Slovák. V oboch finálových jazdách Matúš odštartoval ako prvý a snažil sa udržať tempo. Po druhom kole z deviatich ho dobehol Lukáš Studený z Českej republiky a nakoniec aj predbehol. Ďalšie kolá sa pomaly doťahoval na treťom mieste jazdiaci Poliak Szymon Gembala. Na náročnej trati však Matúšovi odchádzali sily a v oboch finálových rozjazdách ho Gembala predbehol v poslednom kole.

Ďalšie, tentokrát už štvrté kolo Žubor cup-u sa uskutoční 16.júna na známej motocrossovej trati vo Sverepci, kde jazdci z TatraMoto Team-u nebudú chýbať a to i napriek problémom s financiami. „Pre nedostatok financií jazdíme na sériovej neupravenej štvorkolke a snažíme sa z nej nastavovaním vydolovať čo najviac, hlavne z pruženia, ktoré na rozdiel od profi podvozkov unaví na rozbitej trati oveľa skôr a jazdec má raz toľko práce udržať štvorkolku v rozbitých úsekoch a na doskokoch pod kontrolou. Zaujímavosťou bolo, že pri radení na štart druhej finálovej jazdy sa chodili súperi pozerať na našu štvorkolku a nechápali, že Matúš ide na sériovom neupravenom stroji,“ uzatvára Dulovič.

foto: TatraMoto Team

Úspechy našich chlapcov v motocrosse a quadcrosse. Domov si priniesli prvé a tre
17
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM