Tlačové správy

Úspechy žiakov a študentov závisia od kvality pedagógov a pracovníkov škôl a školských zariadení

Motivovať učiteľov a ďalších pracovníkov, venovať pozornosť stavu škôl, škôlok a školských zariadení, podporovať rozvoj detí. Aj na to sa chce Pavol Gašper zamerať vo funkcii primátora Popradu.

Ilustračný obrázok k článku Úspechy žiakov a študentov závisia od kvality pedagógov a pracovníkov škôl a školských zariadení
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

„Zvýšenú pozornosť si zaslúži technický stav škôl a školských zariadení vrátane ich vzhľadu. V spolupráci s riaditeľmi popradských škôl chcem tiež vytvoriť pre ne vhodné podmienky a vypracovať systém odmeňovania učiteľov, ktorý by ich motivoval k lepším výkonom. Hoci sú kompetencie samosprávy v tejto oblasti obmedzené, chcem sa prinajmenšom pokúsiť využiť možnosti, ktoré mesto má,“ uviedol Pavol Gašper s tým, že ako čoraz naliehavejšia sa tiež ukazuje potreba intenzívnejšej spolupráce škôl a školských zariadení so špeciálnymi pedagógmi a psychológmi.

V oblasti školských zariadení, akými sú napríklad jasle, škôlky, školské jedálne a centrá voľného času, sa mesto môže, podľa Gašpera, angažovať zásadným spôsobom. Je, podľa neho, potrebné prehodnotiť, či je pre obyvateľov lepšie, aby mesto prevádzkovalo vlastné škôlky alebo uprednostnilo súkromné a dozeralo na ne. K tomu je potrebné komunikovať s rodičmi, urobiť prieskum. „Zamestnanci školských zariadení sú s ich platmi hrdinami v práci, ktorú odvádzajú. Je na mieste zamyslieť sa, či môžu mať nejaký motív zlepšovať sa. Dá sa uvažovať aj o tom, aby mesto v rámci svojich možností, vytváralo pre rodičov lepšie finančné možnosti, aby ich deti mohli navštevovať jasličky a škôlky,“ uvažuje Gašper.

Veľký priestor vidí aj vo väčšom zapojení Základnej umeleckej školy do diania v meste. Deti, ktoré ju navštevujú, by, podľa neho, mali častejšie vystavovať a vystupovať. Myslí si, že jednou z možností je poskytnúť príjemné spestrenie času dôchodcom v zariadeniach pre ich stretávanie a pobyt alebo absolvovať so seniormi spoločné hodiny maľovania, modelovania, či hry na hudobný nástroj. Je presvedčený o tom, že takéto aktivity deti obohatia a seniorom spestria život. „Žiakom a študentom treba sprístupniť aktivity záujmových krúžkov v meste a podnietiť ich tvorivosť, ktorá je taká vzácna. Žiaci stredných, základných a umeleckých škôl dokážu pripraviť kultúrne podujatia vysokej úrovne. Preto skôr, než v rámci vyučovania chodiť na divadelné predstavenia mimopopradských súborov, ktoré nie sú vždy najvyššej úrovne, by som uprednostnil predstavenia z domácej produkcie,“ objasnil kandidát na primátora a dodal, že tie zároveň môžu poslúžiť domácim mladým umelcom ako príprava na súťaže a prehliadky väčšieho formátu.

Zároveň uviedol, že popri tom všetkom je na mieste klásť dôraz na rozvoj tvorivosti, etiky a estetiky detí a mládeže. Od detského veku je, podľa neho, potrebné dbať na rozvoj kultúry, morálky, ľudskosti, úcty k ľuďom, tolerantnosti a rešpektovaniu slobôd a vlastníctva iných, napr. prostredníctvom kurzov na školách, letných táborov, prednášok, no i počas vyučovania a najmä doma v rodinách. „Kultúrne hodnoty ešte stále nevymizli, musíme ich len zdvihnúť z prachu a „vyleštiť“. O tom, že Popradčania majú záujem o rozvoj kultúrneho života niet pochýb,“ uzavrel Gašper.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM