Peter Handzuš Rôzne

Ústav vo Vyšných Hágoch prešiel rekonštrukciou

V národnom ústave zrekonštruovali všetky diagnostické oddelenia.

Vo Vyšných Hágoch dnes slávnostne otvorili všetky zrekonštruované diagnostické oddelenia a oddelenia intenzívnej medicíny. „Táto rekonštrukcia a modernizácia bola financovaná z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a spolufinancovaná zo štátneho rozpočtu. Celkový rozpočtový náklad stavby bol cca päť miliónov eur, z toho asi jedna tretina bola na vybavenie špičkovou zdravotníckou technikou,“ priblížil riaditeľ Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) Jozef Poráč.

Z týchto prostriedkov boli zrekonštruované oddelenia klinickej biochémie, mikrobiológie, funkčnej diagnostiky pľúc, bronchoskopická ambulancia a tiež jednotka intenzívnej starostlivosti a oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Na obnove sa pracovalo zhruba 14 mesiacov.

„Medzi významné zariadenia, ktoré sme tu zakúpili, patrí ultrazvukový bronchoskop, ktorý je jedinečný na Slovensku, podobne ako aj na oddelení funkčnej diagnostiky je to analyzátor vydychovaného NO,“ doplnil Poráč. Ústav je otvorený 70 rokov, za posledné roky bolo rekonštrukcií viac. „Za posledných 12 rokov sa urobila rekonštrukcia operačného traktu, stravovacej prevádzky i vákuová stanica,“ konkretizoval riaditeľ. Touto poslednou rekonštrukciou sa podľa neho podstatne zvýšila úroveň ústavu a celej jeho diagnostickej čas­ti.

Ročne majú vo Vyšných Hágoch asi 7500 ukončených hospitalizácií, pracuje tu cca 450 zamestnancov, z toho asi 60 lekárov. Počet lôžok v prevádzke je momentálne 380. „Od pondelka začíname rekonštrukciu dvoch pneumologických oddelení, tej hygienickej, sociálnej časti, kúpeľne, WC, vrátane vybudovania dvoch nadštandardných izieb s vlastným sociálnym zariadením. To budeme financovať z vlastných finančných zdrojov,“ vysvetľuje Poráč. Z vlastných prostriedkov NÚTPCHaHCH financoval aj nový röntgen, ktorý dnes tiež uviedli do prevádzky. Národný ústav je podľa neho približne štyri roky v kladnom hospodárskom výsledku, vďaka čomu môžu realizovať investície aj z vlastných finančných zdrojov.

„Dnes po polročnom rokovaní dostaneme aj zriaďovací dekrét Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity,“ doplnil Poráč. Ústav už od roku 1972 školí budúcich lekárov, pred atestáciou sú povinné ich pobyty vo Vyšných Hágoch. „Budeme robiť to, čo doteraz, ale bude to inštitucionali­zované,“ vysvetľuje Poráč.

Text+foto: TASR

Ústav vo Vyšných Hágoch prešiel rekonštrukciou
1
Galéria
hagy_otvorenie
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM