Peter Handzuš Krimi

Utorkový rýchlik z Bratislavy do Košíc sa premení na vlak zdravých pľúc

Možnosť zmerať si vitálnu kapacitu pľúc, poradiť sa o pľúcnych ochoreniach, či ako prestať fajčiť, budú mať v utorok 16. novembra cestujúci v rannom rýchliku z Bratislavy do Košíc.

Slovenská lekárska spoločnosť sa totiž rovnako ako minulý rok rozhodla pri príležitosti Medzinárodného dňa bez fajčenia a Svetového dňa Chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) zorganizovať podujatie Vlak zdravých pľúc.
Jedno kupé vo vlaku tak bude počas celej trasy tam a naspäť slúžiť ako „mobilná klinika“, v ktorej budú lekári a zdravotné sestry merať vitálnu kapacitu pľúc a poskytovať poradenstvo o pľúcnych chorobách a odvykaní od fajčenia. Odborníci budú pripravení aj na šiestich vlakových staniciach po trase rýchlika, a to v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Žiline, Poprade a Košiciach. Okrem poradenstva si u nich ľudia budú môcť dať zmerať aj úroveň oxidu uhoľnatého (CO) vo vydýchnutom vzduchu tzv. smokelyzerom.
Pľúcne ochorenia postihujú na celom svete stovky miliónov ľudí, pritom väčšine z nich je možné predísť alebo aspoň zabrániť ich fatálnemu zhoršovaniu, pokiaľ sa ich podarí včas odhaliť a zabezpečí sa zdravé životné prostredie. Medzi najzávažnejšie rizikové faktory patrí fajčenie. To priamo súvisí so vznikom CHOCHP, ktorá je celosvetovo štvrtou najčastejšou príčinou smrti. Celkovo sa fajčenie podieľa na vzniku až 75 percent chronických pľúcnych ochorení, 30 percent nádorových chorôb a pätiny prípadov kardiovaskulárnych ochorení.
Každý, kto sa zaujíma o zdravie svojich pľúc a nestihne si dať skontrolovať ich kapacitu a CO vo vydychovanom vzduchu počas podujatia Vlak zdravých pľúc, môže navštíviť Poradňu zdravia vo svojom regióne. Tie fungujú pri každom Regionálnom úrade verejného zdravotníctva a sú vybavené spirometriou i smokelyzerom. Poskytujú tiež odborné poradenstvo pri odvykaní od fajčenia.
Podujatie Vlak zdravých pľúc sa koná s podporou Ministra zdravotníctva SR Ivana Uhliarika a Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM