Rôzne

Uvideli ste dieťa zavreté v rozpálenom aute? Polícia odpovedá, či rozbiť sklo a ako postupovať

Na Slovensku pribúdajú smutné prípady, keď v rozpálených autách končí život malých detí. Polícia zverejnila rady, ako postupovať v prípade, že v aute uvidíte zavreté dieťa.

Ilustračný obrázok k článku Uvideli ste dieťa zavreté v rozpálenom aute? Polícia odpovedá, či rozbiť sklo a ako postupovať
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Ako informovala polícia na sociálnej sieti Facebook, v prípade, že sa stanete svedkom podobnej udalosti, neodkladne volajte číslo 112, 158 alebo 150. Každému je jasné, že nechať dieťa zavreté počas horúcich dní v aute je nezodpovedné. “Neraz sa stalo, že takto zabudnuté dieťa malo zdravotné problémy, dokonca sme zaznamenali aj prípady smrti,“ informuje Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ SR.

Okrem psychických následkov na rodičov v takomto prípade čakajú aj tie trestnoprávne. “Podľa právnej kvalifikácie skutku, tú možno určiť až na základe konkrétnych skutočností a okolností prípadu (k otázke právnej kvalifikácie vo všeobecnosti je potrebné sa obrátiť na gestora Trestného zákona – MS SR), by však mohlo ísť o trestný čin opustenie dieťaťa (§ 206), kde hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov a v prípade dieťaťa mladšieho ako šesť rokov hrozia tri až desať rokov,“ informuje hovorkyňa Prezídia PZ SR Denisa Baloghová.

Som svedkom udalosti, čo ďalej?

V prípade, že v aute uvidíte zavreté dieťa alebo zviera, je na vašom zvážení ako budete v konkrétnom prípade ďalej postupovať. “Ak je to možné a aj situácia to dovoľuje, treba zabezpečiť prítomnosť majiteľa vozidla, napríklad v nákupnom centre vyhlásiť cez informačný stánok alebo cez SBS službu. Ak si nevie sám poradiť, odporúčame zavolať políciu, hasičov, prípadne linku 112, kde je okamžite ponúknutá rada a pomoc ako postupovať,“ dodáva Denisa Baloghová.

Množstvo čitateľov sa po článkoch opisujúcich tragické úmrtia detí v automobiloch často vyjadruje, že v takomto prípade by rovno rozbili sklo auta a uväzneného človiečika vyslobodili. Na otázku, či rozbiť sklo, sa podľa zákona nedá odpovedať jednoznačne. “Občan na jednej strane riskuje, že sa dopustí protiprávneho konania poškodením cudzieho majetku. Ak by však išlo o prípad krajnej núdze, a konanie by spĺňalo všetky zákonné podmienky na takéto konanie, občan by mohol postupovať aj takýmto spôsobom. Je však na zvážení, či takéto konanie spĺňa všetky podmienky protiprávnosti v prípade krajnej núdze,“ ozrejmuje policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

krajnej núdzi hovorí paragraf 24. Aké je jeho znenie? (1) Čin inak trestný, ktorým niekto odvracia nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom, nie je trestným činom.

(2) Nejde o krajnú núdzu, ak bolo možné nebezpečenstvo priamo hroziace záujmu chránenému týmto zákonom za daných okolností odvrátiť inak alebo ak spôsobený následok je zjavne závažnejší ako ten, ktorý hrozil. Rovnako nejde o krajnú núdzu, ak ten, komu nebezpečenstvo priamo hrozilo, bol podľa všeobecne záväzného právneho predpisu povinný ho znášať.

Na každý prípad osobitne

Každý prípad je preto potrebné posudzovať individuálne. “Rovnako aj v prípade, ak je zatvorené v aute zviera. V tomto prípade by mohlo ísť o priestupok v oblasti veterinárnej starostlivosti, ktorý by riešila príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa, avšak polícia je oprávnená zistiť priestupcu,“ dodala hovorkyňa Prezídia PZ SR Denisa Baloghová.

Ak by zviera uhynulo v dôsledku toho, že bolo zatvorený v aute, ide podľa mužov zákona o trestný čin týrania zvierat alebo zanedbanie starostlivosti o zvieratá. “Závisí to od okolností skutku, každý prípad je potrebné skúmať individuálne,“ dodala Denisa Baloghová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM