Správy

Už budú NEDOSTUPNÉ: Niektoré štíty a doliny v Tatrách mohli turisti navštíviť poslednýkrát

Pri pohybe v horách na jeseň a v zime je vhodné nezabudnúť na zdroj svetla, tekutín, vhodné oblečenie a prípadne možnosť dobitia batérie v telefóne.

Ilustračný obrázok k článku Už budú NEDOSTUPNÉ: Niektoré štíty a doliny v Tatrách mohli turisti navštíviť poslednýkrát
Zdroj: Horská záchranná služba

Turisti mohli uplynulý víkend poslednýkrát navštíviť slovenské štíty a doliny, ktoré sa čoskoro stanú nedostupné z dôvodu zimnej uzávery.

Tá začne vo Vysokých Tatrách platiť od 1. novembra, podobne ako v predchádzajúcich rokoch.

V pondelok o tom informovala Horská záchranná služba (HZS).

Pri plánovaní túr je vhodné vyraziť v skorých ranných hodinách a prispôsobiť dĺžku a náročnosť trasy fyzickým schopnostiam. Z dôvodu bezpečnosti HZS odporúča turistom návrat z túry pred západom slnka.

Čo je vhodné mať

Teplota po zotmení totiž môže výrazne klesnúť.

V ranných hodinách sa na mnohých, najmä tienistých miestach môžu vyskytovať mráz, tenká vrstva ľadu a sneh.

„V tomto ročnom období je vhodné neustále nosiť so sebou aspoň tzv. retiazkové nesmeky, prípadne stúpacie železá. Pri náhlom zhoršení počasia, výraznom ochladení či silnom vetre, ktoré s prichádzajúcou zimou nie sú na horách výnimočné, je vhodné vybaviť sa výstrojom do zimných podmienok,“ upozornili horskí záchranári.

Pri pohybe v horách na jeseň a s prichádzajúcou zimou je vhodné nezabudnúť na zdroj svetla, tekutín, vhodné oblečenie a prípadne možnosť dobitia batérie v mobilnom telefóne.

Bezplatná aplikácia

Horskí záchranári pripomenuli, že ich bezplatná aplikácia dokáže určiť polohu a poskytnúť záchranárom potrebné informácie na urýchlenie zásahu.

„V prípade potreby privolania pomoci značne uľahčí následky poistenie na hory,“ podotkli.

HZS na svojej oficiálnej internetovej stránke na dennej báze uverejňuje aktuálne výstrahy vo všetkých pohoriach Slovenska, kde pôsobí.

Informácie o počasí sú v dnešnej dobe dostupné takmer okamžite. V prípade nevhodného počasia sa neodporúča pohyb v horskom teréne ani skúsenejším turistom.

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM