Martin Sýkora Rôzne

Úžasné gesto: Štyri desiatky vojakov našli v Novej Lesnej svoj večný pokoj

Na históriu sa pomaly ale iste zabúda. Nájdu sa však aj takí, ktorým história nie je ľahostajná a cez poznanie minulosti sa pozerajú vpred, ako v Novej Lesnej.

Ilustračný obrázok k článku Úžasné gesto: Štyri desiatky vojakov našli v Novej Lesnej svoj večný pokoj
6
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Symbolické štyri jednotky

11.11. o 11:11 hod. bol pred 100 rokmi podpísaný mier, ktorý ukončil prvú svetovú vojnu. Aj vďaka tomu vtedy vznikla Československá republika. V tento deň v Novej Lesnej zneli zvony tak, ako na celom svete – o 11. hodine a 11. minúte. A práve tu sme našli pozostatok takmer zabudnutej histórie. „Pred dvomi rokmi sa mi podarilo v archívoch v Spišskej Sobote a v Levoči objaviť materiály, ktoré nás v Novej Lesnej všetkých šokovali. Ide o to, že tu leží 44 vojakov z prvej svetovej vojny. Zhodou okolností podobnou cestou išla aj ruská ambasáda v Bratislave. Spojili sme sily a prostredníctvom historických archívov v Prahe a v Bratislave sa nám podarilo identifikovať 44 hrobov, ktoré sú momentálne anonymné,“ vysvetlil Milan Novák, obyvateľ Novej Lesnej, ktorému osud padlých nebol ľahostajný.

„Ležia tu príslušníci 10-tich národov, ktorí tu boli pochovaní a skoro 100 rokov si to nikto nevšimol. Sú to chlapi z víťaznej i z porazenej strany. Kto vyhral v tejto vojne? Nevyhral nikto. Ostalo mnoho padlých, milióny sirôt a milióny vdov,“ konštatoval Novák.

Zdroj: Dnes24.sk

Pamätník na pamiatku

Presne po 100 rokoch našli padlí vojaci večný pokoj vďaka Novolesňanom na miestnom cintoríne. „Vojakov sme si uctili odhalením pamätníka, ktorý je z tatranskej žuly. Sme hrdí, že si naša generácia uctila týchto chlapov, obetí prvej svetovej vojny, v našej dedine. Česť ich pamiatke,“ pokračoval Novák. Vytvorením pamätníka sa ujal Štefan Závacký, ktorý po odhalení pietneho miesta za čestnej streľby neskrýval spokojnosť a zadosťučinenie.

„Pocit mám dobrý, pretože sa urobila dobrá vec. Chceli sme urobiť niečo dôstojné a aby to uznávali všetky cirkvi. Preto aj kríž je symbolický,“ povedal Závacký.

Vojaci 10-tich národov sú zatiaľ neznámi. Jediným identifikovaným padlým je ruský vojak, ktorý skonal tisíce kilometrov od svojej domoviny. Odhalením pamätníka však aktivita nekončí, práve naopak. „Písomnou formou sme oslovili všetky ambasády – slovinskú, rakúsku, poľskú, maďarskú, v podstate všetkých desať. Navŕtali sme im chrobáka do hlavy,“ uzavrel Novák, podľa ktorého by malo byť pietne miesto vyhľadávané nielen Slovákmi, ale aj zahraničnými návštevníkmi.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM