Dominika Pacigová Hokej

V Amerike prišiel o zuby: Fanúšikovia sa postarali o nezabudnuteľný zážitok

Mladý Popradčan okúsil chuť hokeja za hranicami Európy. S tímom, v ktorom pôsobil, vyhrali titul v americkej juniorskej súťaži. Na Slovensko sa vrátil s novými skúsenosťami.

Ilustračný obrázok k článku V Amerike prišiel o zuby: Fanúšikovia sa postarali o nezabudnuteľný zážitok
Zdroj: archív Miroslava Olejníka

Miroslav Olejník (20) pochádza z Popradu. V siedmich rokoch vyskúšal ľadový hokej, ktorý je jeho najväčšou životnou vášňou. Je športovo založený, obľubuje aj hokejbal, v ktorom je dvojnásobný juniorský majster sveta do 18 a 20 rokov. Rád si prečíta motivačnú literatúru alebo cestuje.

Juniorská liga v Amerike

Hokejový svet ho lákal už od útleho detstva. Začínal ako takmer každý chlapec s hokejkou v ruke pred bytovkou so starým otcom. „Aktívne som začal naháňať svoj sen v siedmich rokoch, keď mňa a brata zapísali rodičia do prípravky v Poprade. Hokejka a korčule mi prirástli k srdcu a hokej sa stal mojím životom. Nedá mi nespomenúť, že mojím prvým trénerom bol Tomáš Potocký,“ prezradil Olejník.

Tvrdá práca a motivácia byť lepším sa mladému Popradčanovi vyplatili. Prednedávnom dostal ponuku hrať v juniorskom tíme Wichita Jr Thunder v štáte Kansas, ktorý pôsobí v súťaži WSHL (Western States Hockey League). Tím je juniorským tímom seniorov Wichity Thunder, čo je tretia najvyššia súťaž v Amerike. „Do Ameriky som sa dostal vďaka hokejovému agentovi Miroslavovi Semjanovi. Oslovil ma, či by som mal záujem odletieť za oceán. Trošku som váhal, pretože som žiadnu takúto ponuku nedostal a nikdy som tak ďaleko od domova nebol,“ zaspomínal mladý hokejista, ktorý sa nakoniec rozhodol, že vycestuje do Ameriky.

Zdroj: archív Miroslava Olejníka

Splnený sen

Začiatky boli ťažké. Americká juniorská súťaž je obetavejšou a fyzicky náročnejšou. Hra je rýchlejšia, pretože klziská sú užšie. Na nové prostredie, spoluhráčov a klub si však zvykol. „S odstupom času som sa cítil lepšie, keďže v tíme pôsobili traja Slováci. Ak som mal nejaký problém, vždy mi dokázali poradiť alebo pomôcť. Spoluhráči zo zahraničia boli skvelí a prijali ma medzi seba. Spoločne sme tvorili silný kolektív. Boli sme ako jedna veľká hokejová rodina plná chlapcov, ktorá mala jasný cieľ. A to vyhrať vytúžený Thorne Cup, ktorý sa nám napokon podarilo splniť,“ uviedol a dodal, že tento šport v Amerike trošku viac bolí, ale o to viac si hráči vážia víťazstvo.

Záujem o juniorov je v zámorí veľký. Na zápasoch panovala skvelá atmosféra, ktorá mala nádych profesionálneho hokeja. „Hokej je tam pre ľudí a fanúšikov obrovskou zábavou. Zápas je hokejovým sviatkom pre hráčov a fanúšikov, preto sme na domáce zápasy chodievali v sakách a kravatách. Ľudia nás podporovali a každý náš výkon si cenili,“ doplnil.

Zdroj: YouTube.com

Domov mohol ísť bez zubov

Nevyhol sa ani problémom. Pri blokovaní strely v zápase dostal pukom do tváre. Prišiel o dva zuby a čakala ho operácia. „Po sezóne sme mali otvorené stretnutie s fanúšikmi a billet s rodinami pri dražbe našich dresov. Vtedy sa ma jedna pani opýtala, kedy budú zuby na svojom mieste. Povedal som, že nemám toľko peňazí na operáciu. Medzi fanúšikmi urobila dobrovoľnú zbierku. Poďakovala mi s tým, že som krvácal pre ich tím a mesto len preto, aby mohli byť pri najkrajších momentoch klubu. Priznám sa, že keď som dostal obálku s peniazmi na operáciu, mal som slzy na krajíčku,“ zaspomínal na dobrosrdečný čin Američanov.

Miroslav Olejník
4
Galéria
Zdroj: archív Miroslava Olejníka

Vzácne skúsenosti

Pobyt v zahraničí mu dal nielen hokejové, ale aj osobné skúsenosti. Nahliadol do sveta hokeja, v ktorom by rád aj v budúcnosti pôsobil. „Čím viac sa učíte, tým viac ste človekom. Zdokonalil som sa v angličtine, pár slov som pochytil aj zo švédčiny. Učil som sa novým a modernejším spôsobom trénovania,“ skonštatoval.

Najbližšie dve sezóny plánuje ostať na Slovensku. „Pokúsim sa presadiť v domácej súťaži. Keď sa mi to podarí, príde na rad stanovenie si ďalšieho cieľa v snári. Som víťazný typ človeka a mám rád výzvy. Nemám rád veci, ktoré idú ľahko, pretože zvyčajne si ich väčšina ľudí neváži. Do Ameriky sa plánujem vrátiť. Verím, že to najlepšie na mňa ešte len čaká,“ uzavrel pracovitý hokejista.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM