Rôzne

V boji za slobodu sme predbehli Prahu. Bratislavskí študenti vyšli do ulíc ako prví

Odvážnych študentov univerzity Komenského, ktorí povedali svoj názor už 16. novembra 1989 si uctili pamätníci aj súčasní študenti fakulty.

Ilustračný obrázok k článku V boji za slobodu sme predbehli Prahu. Bratislavskí študenti vyšli do ulíc ako prví
10
Galéria

Blíži sa 17. november, ktorý označujeme za počiatočný deň revolúcie a dátum, kedy naša krajina začala kráčať cestou slobody a demokracie. Obdobie revolučného novembra roku 1989 si už po šiestykrát pripomína Ústav pamäti národa FESTIVALOM SLOBODY.

Predbehli sme pražských študentov

Nie všetci vedia, že bratislavskí študenti vyšli do ulíc nezávisle od Prahy, o deň skôr – už 16. novembra 1989. Práve týmto študentom dnes vzdali úctu pamätníci novembrových udalostí aj študenti, ktorí len z počutia vedia, aké bolo žiť v časoch neslobody a totality. Stretli sa pri pamätnej tabuli, ktorú nájdete na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí.

Pretvárka, lož a faloš

„Som hrdý na študentov, ktorí vyšli do bratislavských ulíc a spoločne nahlas volali a žiadali slobodu. To bolo to kľúčové, čo sme my, ako vtedajšia mladá generácia, pociťovali. Vedeli sme, že žijeme v neslobodnej krajine. Iné sme počuli doma a iné bolo dovolené hovoriť v školách a na verejnosti,“ povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík, ktorý v revolučných časoch patril k študentom Filozofickej fakulty UK.

„Táto pretvárka a faloš nás priviedla k tomu, že nechceme žiť v takejto spoločnosti. Je dobré, že dnes žijeme v krajine, ktorá je slobodná, aj keď nie všetko sa vyvíjalo tak, ako sme si predstavovali my alebo naši rodičia. Dôležité je, že vývoj v nasledujúcich rokoch a v súčasnosti sme mali vo vlastných rukách. Už nám nič nediktovala Komunistická strana a Zväz mládeže, už sme sa nemuseli pýtať Sovietskeho zväzu, čo môžeme a čo nie,“ pokračoval Števčík.

Počas pietnej spomienky sa k slovu dostal aj predseda Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák a súčasný prorektor Univerzity Komenského Vincent Múcska.

Zachráňme slobodu, kým sa to ešte dá

Svojou energiou všetkých prítomných oslovil zástupca študentov Univerzity Komenského Adam Sarlós. Povedal, že si nevie ani predstaviť situáciu, kvôli ktorej by sa súčasní študenti dokázali dať dokopy a vyjsť do ulíc s pocitom, že môžu prísť o svoju životnú perspektívu.

„Ľudia, ktorí v 89-om vyšli do ulíc sú pre nás inšpiráciou svojím rebelským aktom. Aj my cítime, že niečo sa musí udiať, že by sme my, mladí ľudia, mali dať nový impulz tejto dobe. Mali by sme spoločne kultivovať slobodu, kým sa to ešte dá. A všetkých, ktorí ste to dokázali pred 27 rokmi, prosíme o podporu,“ uzavrel Adam Sarlós pred pamätnou tabuľou, ku ktorej všetci zúčastnení položili kytice kvetov.

Pietna spomienka Univerzita Komenského
10
Galéria
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM