Pavol Krupka Kultúra

V Gánovciach sa tvorí pod holým nebom. Témou výtvarného sympózia sú záhady života

V Gánovciach v týchto dňoch prebieha druhý ročník umeleckého sympózia. Pod vedením akademických maliarov z Ruskej federácie tu uprostred prírody deviati umelci vytvoria umelecké diela, inšpirované životom v minulosti i súčasnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Gánovciach sa tvorí pod holým nebom. Témou výtvarného sympózia sú záhady života
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Druhý ročník umeleckého sympózia, takzvaného land artu, teda umenia inštalovaného v prírodnom prostredí, nadväzuje na minuloročný úspešný september. Vtedy sa podarilo vytvoriť niekoľko úžasných umeleckých inštalácií v priestore Národnej prírodnej pamiatky Hrádok, známej nálezom výliatku mozgu neandertálskeho človeka. Podujatie je rovnako pokračovaním maliarskeho plenéru, ktorý sa tu uskutočnil v máji tohto roku. Jeho umeleckým výstupom sa stala minigaléria obrazov v budove obecného úradu.

Aj na tohtoročnom podujatí, ktoré sa začalo v nedeľu a pokračuje do 21. septembra, sa stretávajú profesionálni umelci z viacerých krajín. Pod vedením akademického maliara Michaila Seliščeva z Rostova nad Donom a akademického maliara Andreja Šeboldajeva, profesora na Katedre maľby a kresby Moskovskej univerzity, budú tvoria svoje diela deviati umelci. Témou výtvarných prác sú “Záhady života od praveku po súčasnosť“.

Dôležitou stránkou sympózia je účasť obyvateľov obce, mnohí z nich sa zapoja priamo do práce umelcov. Všetky aktivity sú výlučne na dobrovoľnej báze a podporuje ich obec Gánovce a jej obyvatelia. Hostia sú ubytovaní v rodinách v obci.

Myšlienka organizovania výtvarných sýmpozií je súčasťou širšej idey zveľaďovať a chrániť unikátne archeologické dedičstvo obce Gánovce. Ich ďalším cieľom je vytvárať priestor na aktívne pôsobenie občanov obce, ktorí chcú jej prostredie rozvíjať a obohatiť.

Sympózium sa uskutočňuje pod patronátom občianskych združení Neandertal a Machaon International a obce Gánovce. Vyvrcholí slávnostnou vernisážou 20. septembra, na ktorú sú všetci záujemcovia srdečne pozvaní.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM