Peter Handzuš Rôzne

V Groteske sa bude pískať. Píšťalkami vypískajú prítomní násilie na ženách

V Groteska Art Caffe v Poprade sa dnes podvečer uskutoční verejné zhromaždenie, na ktorom budú mať ľudia možnosť vypískať násilie. Stane sa tak pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv, ktorý bude 10. decembra a uzatvára kampaň „16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách 2012“.

Ilustračný obrázok k článku V Groteske sa bude pískať. Píšťalkami vypískajú prítomní násilie na ženách
Zdroj: TASR

„Myšlienka vypískania násilia pochádza zo 70. rokov 20. storočia, keď sa ženy zažívajúce násilie v Peru prostredníctvom pískania bránili pred násilnými partnermi a upozorňovali tým na ich násilné správanie. Vypískajme násilie odkazuje na tento spôsob ochrany a zároveň umožňuje účastníkom a účastníčkam verejných zhromaždení pískaním na píšťalkách symbolicky vyjadriť odmietavý postoj voči násiliu páchanému na ženách v našej spoločnosti,“ vysvetľuje programová riaditeľka mimovládnej organizácie Fenestra Dušana Karlovská. Práve táto organizácia kampaň organizuje na Slovensku už po tretíkrát.

Podobné verejné zhromaždenia ako dnes v Poprade sa už konali na začiatku kampane 25. novembra v Prešove, Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a v Martine. „Teší nás, že čoraz viac ľudí na Slovensku cíti potrebu vyjadriť nesúhlas s násilím na ženách, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že každý rok sa k tomuto symbolickému prejaveniu postoja pridáva čoraz viac ľudí, organizácií a inštitúcií,“ konštatovala Karlovská.

Okrem samotného vypískania násilia budú mať účastníci a účastníčky podujatia možnosť dnes v Poprade od 17. hodiny vyjadriť odmietavý postoj k násiliu páchanému na ženách aj iným spôsobom. „Napr. odfotením sa s tabuľkou s nápisom „Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách“, rovnako ako to už urobili rôzne osobnosti kultúrneho a verejného života na Slovensku,“ konkretizovala Karlovská. Verejné zhromaždenie Vypískajme násilie sa po Poprade uskutoční ešte aj v Košiciach a Bratislave, a to v pondelok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM