Peter Handzuš Rôzne

V horizonte jedného roka by malo byť v Levoči zamestnaných 150 ľudí

V areáli bývalých levočských strojární sa už začalo s výstavbou nového priemyselného parku, ktorý bude niesť názov Hnedá priemyselná zóna Juh. Primátor Levoče Milan Majerský uviedol, že v horizonte jedného roka by tam mohlo byť zamestnaných prvých zh

„Zazmluvnili sme prvého investora, je ním firma SHALTER Co Ltd Nicosia, Cyprus, ktorá bude vyrábať strojné komponenty do lietadiel a vrtuľníkov,“ priblížil Majerský. Do konca roka 2017 je mesto Levoča zmluvne zaviazané zamestnať v Hnedej priemyselnej zóne 500 ľudí. Na jej vybudovanie totiž dostalo príspevok z Ministerstva hospodárstva a výstavby SR prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu vo výške takmer 8 miliónov eur. K dnešnému dňu bol mestu Levoča poskytnutý príspevok vo výške viac ako 2,4 milióna eur za nákup pozemkov a objektov v novom areáli. Spolufinancovanie zo strany samosprávy predstavuje cca 450.000 eur.

„Momentálne sa pracuje na vybudovaní infraštruktúry, v apríli by tam mala stáť prvá výrobná hala pre spomínaného investora,“ dodal Majerský. Firma si v areáli stavia svoju vlastnú halu. Okrem toho by sa mala prebudovať stará výrobná hala M4, ktorá bola súčasťou levočských strojární. K dispozícii sú ešte aj pozemky, ktoré postačia na vybudovanie ďalších dvoch hál. Celková plocha priemyselného parku bude takmer 12 hektárov.

Miera nezamestnanosti v meste Levoča a v jeho okolí sa pohybuje okolo 18 %. V bývalých levočských strojárňach kedysi pracovalo 700 ľudí. Celkové náklady na vybudovanie parku sú vo výške 8,3 milióna eur, v čom je zahrnutý výkup pozemkov, budov a hál plus prekládka inžinierskych sietí. Najväčšou položkou je prekládka vysokotlakového plynu, prekládka hlavného vodovodného potrubia, prekládka kanalizácie a elektrických sietí. Okrem toho sa tam vybudujú aj cesty a chodníky.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM