Peter Handzuš Rôzne

V IC vlakoch budú železnice odškodňovať za zimu vo vozňoch a meškanie

Cestujúci v InterCity (IC) vlakoch budú mať od januára 2012 vyššie práva. Po tom, ako začnú IC vlaky jazdiť na komerčnej báze, posilnia sa aj výhody pasažierov využívajúcich ich služby. Cestujúci tak budú môcť žiadať odškodnenie napríklad za meškajú

„Chceme ľuďom zabezpečiť vyššiu kvalitu. To znamená, že ich budeme napríklad odškodňovať za nevykúrený vozeň, čo bude nad rámec súčasného prepravného poriadku,“ priblížil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavel Kravec.

Ak teda od januára klesne pasažierom v IC vlakoch teplota po 15 stupňov Celzia, majú nárok na vrátenie polovice cestovného. Rovnako majú právo na 50 % cestovného aj v prípade, ak teplota vo vozni stúpne nad 30 stupňov Celzia. „Nárok na odškodnenie nevzniká za predpokladu, ak možno cestujúceho presunúť na iné miesto vo vlaku,“ upozorňuje však železničný dopravca v prepravnom poriadku pre IC vlaky.

Väčšie výhody budú mať ľudia aj pri meškaní IC vlakov. Kým doteraz mali pri meškaní nad 60 minút nárok len na vrátenie IC príplatku, po novom bude dopravca odškodňovať aj percentom z cestovného. Ak teda bude IC vlak od januára meškať od 60 do 119 minút, ľudia budú mať nárok na vrátenie štvrtiny cestovného a občerstvenie v hodnote 1 euro. Ak bude vlak meškať 120 minút a viac, cestujúci budú mať nárok na vrátenie polovice z ceny cestovného a občerstvenie v hodnote 2 eurá.

Ak zároveň ľudia pre meškanie vlaku stratia posledný prípoj a musia sa dopraviť do cieľovej stanice iným dopravným prostriedkom, ZSSK im preplatí náklady s tým spojené do výšky maximálne 10 eur. Rovnako aj v prípade nákladov na hotelové ubytovanie im dopravca preplatí najviac 20 eur.

Samozrejme, že nárok na odškodnenie pri meškaní cestujúcim zaniká, ak vlak mešká napríklad z dôvodu prírodnej katastrofy alebo nehody na trati, ako aj pri stavebných prácach a údržbe na trati alebo v prípade vopred ohláseného štrajku.

Od januára 2012 sa totiž mení spôsob financovania IC vlakov. Nebudú už dotované zo štátneho rozpočtu, budú si musieť na seba zarobiť samé. Osobný dopravca sa tak aj takýmto spôsobom rozhodol zvýšiť počet cestujúcich vo vlakoch, prípadne si udržať ich záujem. Zároveň sa však od januára mení spôsob kupovania lístkov na tieto vlaky. Ceny sa budú odvíjať od toho, v akom predstihu pred cestou si ich cestujúci objednajú. Ak si pasažieri kúpia cestovné lístky len niekoľko dní pred odchodom vlaku, vyjdú ich drahšie ako v súčasnosti. Ak tak spravia v dostatočnom predstihu, môže ich cesta stáť aj menej ako doteraz.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM