Správy

V internátoch kraja sú ubytovaní prví utečenci: Koľkí sú v Poprade?

V piatich zariadeniach núdzového ubytovania Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre utečencov z Ukrajiny sa aktuálne nachádza 198 ľudí. Sú medzi nimi ukrajinské ženy, matky s deťmi a cudzinci z tretích krajín.

Ilustračný obrázok k článku V internátoch kraja sú ubytovaní prví utečenci: Koľkí sú v Poprade?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Najviac prichýlených je v súčasnosti vo Svidníku, a to 72 ľudí. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Núdzové ubytovanie

Kraj má na účely núdzového ubytovania utečencov z Ukrajiny zriadené zariadenia pri Strednej odbornej škole (SOŠ) drevárskej vo Vranove nad Topľou, SOŠ v Snine, SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove, SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku a SOŠ technickej v Poprade.

Spolu poskytujú 461 lôžok a k strede sú zaplnené na vyše 40 percent. Ubytovaných je tu spolu 198 ľudí. Výchovno-vzdelávací proces škôl, ku ktorým ubytovacie zariadenia patria, nie je ovplyvnený. Vo všetkých uvedených ubytovacích zariadeniach PSK je od prvého dňa zabezpečovaná utečencom celodenná strava, odvoz komunálneho odpadu, čistota zariadenia, hygienický štandard a všetky ostatné náležitosti spojené s ubytovaním,“ priblížila Heilová.

Najviac ubytovaných hlási školský internát pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku. Ide spolu o 72 utečencov, zväčša študentov z afrických krajín.

V Poprade 15 migrantov

V školskom ubytovacom zariadení pri SOŠ technickej v Poprade je aktuálne prichýlených 15 migrantov. Konkrétne je tu ubytovaných sedem ukrajinských žien a osem ukrajinských detí pochádzajúcich z Ľvova a jeho okolia.

V stredu kraj zriadil pre utečencov z Ukrajiny ďalšie dve núdzové ubytovacie miesta, a to konkrétne v Prešove, jedno v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici a druhé v bývalom sídle SOŠ dopravnej na Konštantínovej u­lici.

Foto: Ilustračné

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM