Martin Sýkora Samospráva

V Kežmarku budú voliť nového kontrolóra mesta: Chce sa ním stať až 8 kandidátov

Po odvolaní súčasnej kontrolórky sa schyľuje k boju o zaujímavé miesto. Zabojujú o neho aj "nekežmarčania".

Ilustračný obrázok k článku V Kežmarku budú voliť nového kontrolóra mesta: Chce sa ním stať až 8 kandidátov
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci mestského zastupiteľstva v Kežmarku zvolia v utorok nového hlavného kontrolóra mesta na mimoriadnom stretnutí. O túto funkciu má v historickom meste záujem osem uchádzačov. Na funkciu hlavného kontrolóra mesta sa prihlásili traja uchádzači žijúci priamo v meste. Ide o Ivanu Kaprálovú, Jána Ščurka a Jaroslava Maitnera. Ďalší piati kandidáti pochádzajú zo širšieho okolia a ide o Vladimíra Matfiaka zo Spišskej Belej, Ľudovíta Budzáka z obce Nový Smokovec, Radoslavu Havlíkovú zo Svitu, Martina Hoffmana z obce Ľubica a Ondreja Teraja z Popradu – Matejoviec.

Kandidáti budú mať 5 minút pred mestským plénom na to, aby presvedčili. Následne sa bude o každom kandidátovi hlasovať samostatne. Zvolený bude ten uchádzač, ktorý dostane hlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. „Ak ani jeden z kandidátov takú väčšinu nezíska, obecné zastupiteľstvo ešte na tej istej schôdzi vykoná druhé kolo volieb, do ktorého postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole volieb najväčší počet platných hlasov. V druhom kole volieb je zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov v druhom kole volieb sa rozhoduje žrebom z kandidátov, ktorí v tomto kole získali rovnaký počet hlasov,“ uvádza predkladateľ materiálu a zároveň primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Hlavný kontrolór sa volí na šesť rokov. Podľa zverejneného návrhu na uznesenie, funkčné obdobie nového kežmarského kontrolóra sa začne 6. júna a jeho plat bude vo výške 1731 eur.

Bývalá hlavná kontrolórka Zdena Patakyová bola z postu odvolaná na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Ferenčák v dôvodovej správe uviedol, že „povinnosťou hlavného kontrolóra je predložiť na rokovanie mestskému zastupiteľstvu najmenej raz ročne Správu o kontrolnej činnosti hlavnej kontrolórky, a to najneskôr do 60 dní po uplynutí kalendárneho roka.“ Podľa neho si Patakyová túto povinnosť nesplnila.

Skutočnosť podľa primátora potvrdil aj protokol Najvyššieho kontrolného úradu SR o výsledku kontroly, rozpočtu, čerpania verejných prostriedkov a použitia majetku. Kontrolórka ďalej podľa Ferenčáka nepravdivo tvrdila, že správu včas predložila na rokovanie mestského zastupiteľstva. O tom, že Patakyová nemá pravdu má podľa primátora svedčiť lustrácia doručenej pošty prednostu mestského úradu na základe dožiadania Okresnej prokuratúry v Kežmarku zo 14. marca. Tou sa zistilo, že bolo predložené len vyhodnotenie stavu plnenia uznesení. O nepredložení Správy o kontrolnej činnosti má údajne svedčiť aj e-mailová komunikácia bývalej hlavnej kontrolórky s prednostom mestského úradu z 29. septembra 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM