Peter Handzuš Správy

V Kežmarku štartujú nový systém parkovania. Ktorých lokalít sa to týka a koľko budeme platiť?

V podtatranskom meste Kežmarok zavedú od 1. júla nový parkovací systém, ktorý sa dotkne širšieho centra mesta. Mesto nechce na parkovnom zarábať.

Ilustračný obrázok k článku V Kežmarku štartujú nový systém parkovania. Ktorých lokalít sa to týka a koľko budeme platiť?
Zdroj: TASR

Dopravná situácia v širšom centre mesta by mala byť už onedlho prehľadnejšia. „Prioritou systému je naučiť ľudí parkovať podľa pravidiel a bez chaosu. Chceme, aby systém parkovania nebol záťažou pre občanov a turistov. Potrebovali sme taktiež nájsť riešenie pre ľudí, ktorí v meste bývajú či podnikajú,“ vysvetlil primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Zmeny sa týkajú týchto lokalít

Na uliciach Trhovište, Toporcerova, Dr. Alexandra, Jakuba Kraya a na nádvorí polikliniky na ulici Hviezdoslavova pribudne automatický závorový systém, na Hradnom námestí, ulici Dr. Alexandra, Hlavnom námestí, ulici Starý trh, na Kostolnom námestí a na uliciach Nová, Baštová a Garbiarska budú k dispozícii parkovacie automaty.

Prvá polhodina bude počas pracovných dní od 8.00 do 16.00 na parkoviskách so závorovým systémom zdarma, na parkoviskách s parkovacími automatmi či s parkovacou službou bude za prvých 45 minút účtovaných 10 centov. Následne bude za každých začatých 15 minút účtovaných 10 centov na všetkých druhoch parkovísk.

Robia to aj kvôli turistom

Mesto podľa Ferenčáka nechce na novom parkovacom systéme zarábať. Vyzbierané peniaze investuje späť na rekonštrukciu komunikácií, parkovísk či výstavbu nových parkovacích miest.

„Musíme sa starať aj o parkovacie miesta. Ak by turisti vystúpili na neudržiavanom priestranstve, asi už by k nám asi neprišli. Poplatky sú symbolické, ale napriek tomu by nám mali zaplatiť služby, ktoré chceme naďalej skvalitňovať,“ povedal Ferenčák a dodal: „Na systém si budeme musieť zvyknúť, ale verím, že po čase už nebude pútať veľkú pozornosť, ale stane sa každodennou súčasťou mesta.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM