Peter Handzuš Kultúra

V kežmarskom hradnom paláci má byť nová expozícia. Treba ho však odvlhčiť

Kežmarský hrad čaká v tomto roku digitalizácia 8000 kusov artefaktov zo zbierkového fondu. Okrem toho tu však pripravujú aj novú expozíciu archeológie, ktorá by mala byť v hradnom paláci na prízemí.

Ilustračný obrázok k článku V kežmarskom hradnom paláci má byť nová expozícia. Treba ho však odvlhčiť
Zdroj: TASR

„Na prípravu tejto novej expozície však nadväzuje náš ďalší projekt, a to je odvlhčenie prízemia hradného paláca, ktorý je naozaj v havarijnom stave,“ uviedla riaditeľka kežmarského múzea Erika Cintuľová.

Prispela k tomu aj minuloročná povodeň, kedy na hrade praskol hydrant a voda zaplavila celý prízemný trakt. Ten je momentálne vlhký a plesnivý.

„Potrebujeme najprv vyriešiť odvlhčenie traktu a následne tam budeme môcť umiestniť novú expozíciu, ktorá by mala byť prepojená s renováciou vstupného priestoru hradu, aby sa návštevníci pri vstupe cítili naozaj dobre,“ objasnila Cintuľová. Verí, že odvlhčenie múrov a následná inštaláciu novej expozície sa podarí zrealizovať vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR.

Problémom sú vlhké steny

Odvlhčenie však potrebuje celý hrad, keďže steny a omietky sú vlhké až do výške 1,5 metra. „Máme tretí rok pripravený projekt na odvlhčenie hradu, týka sa to predovšetkým nádvoria, kde je gro všetkých predstavení,“ zdôraznila Cintuľová.

Vedenie múzea však momentálne čaká na aktuálne výzvy v rámci Regionálneho operačného programu, alebo iných zdrojov Európskej únie. Pokiaľ by sa podarilo vyriešiť odvlhčenie hradu, riaditeľka predpokladá, že by sa odstránil problém, ktorý tu riešia už 30 rokov.

Na projekt, ktorý môže byť rozdelený do niekoľkých častí, potrebujú v Kežmarku približne tri milióny eur.

Digitalizácia bude prebiehať na jar

„Digitalizácia zbierok by mala prebehnúť na jar, je to národný projekt a bude financovaný z prostriedkov Európskej únie. Naše múzeum je jediné vybraté z Prešovského samosprávneho kraja, vzhľadom na spracovanosť zbierok,“ dodala riaditeľka múzea. Momentálne sa robí konzervovanie a reštaurovanie zbierkových predmetov vybratých do projektu.

Samotná digitalizácia bude v priestoroch hradu prebiehať v mesiacoch marec a apríl. Tento projekt je na Slovensku pilotný a jeho výhodou podľa riaditeľky je, že zbierky budú odborne zakonzervované a budú o nich spracované digitalizačné záznamy. Do tohto procesu sú zapojené zbierkové predmety z oblasti histórie, umeleckej histórie, literárnej histórie, archeológie a národopisu.

„Tento projekt slúži hlavne pre múzejníkov, k nahliadnutiu bude však v obmedzenej miere aj pre odbornú či laickú verejnosť,“ doplnila Cintuľová.

Na hrade bude bohatý kultúrny program

„Tento rok bude na hrade, čo sa kultúrnych podujatí týka, veľmi živý, budeme tu mať naše tradičné divadelné predstavenia pre deti, už teraz je o ne záujem. Premiéru budú mať rozprávky v máji a júni, v repríze si ich budú môcť pozrieť na festivale EĽRO,“ pokračovala Cintuľová.

Počas letných prázdnin budú na hrade rôzne koncerty, filmové predstavenia, ale aj týždeň divadelných predstavení. Sezónu chcú v Kežmarku odštartovať 11. mája bohatým programom.

V kežmarskom hradnom paláci má byť nová expozícia. Treba ho však odvlhčiť
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM