Peter Handzuš Samospráva

V Kežmarskom okrese stavajú tri modulové školy. Dokončené budú do konca roka

Dokončenie modulových základných škôl v troch obciach v Kežmarskom okrese sa o čosi posunie. Prvú z nich by mali v rómskej osade v obci Podhorany odovzdať do užívania približne 5. novembra, ďalšie dve v Krížovej Vsi a Stráňach pod Tatrami, v polovici decembra.

Ilustračný obrázok k článku V Kežmarskom okrese stavajú tri modulové školy. Dokončené budú do konca roka
Zdroj: TASR

„Termíny boli predbežne uzatvorené, keď by sa už mala konať aj kolaudácia i dovybavenie týchto škôl, aby mohol začať vyučovací proces,“ informoval prednosta Okresného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák.

Moduly vyriešia problémy len dočasne

Isté zdržanie termínov zapríčinilo predovšetkým verejné obstarávanie, niektoré legislatívne a technické záležitosti, teraz je už len na dodávateľovi stavby z Medzilaboriec, aby samotné moduly, resp. kontajnery dokončil.

„Chceme ich dokončiť čo najskôr, aby sme týmto obciam vedeli pomôcť zabezpečiť povinnú školskú dochádzku. Tieto modulové školy nám vyriešia situáciu len dočasne, už teraz je zrejmé napr. v Podhoranoch, že budeme musieť pristaviť ďalšie priestory na vyučovanie, keďže tých žiakov tam bude o rok zase viac,“ konštatoval Ferenčák.

Podobná situácia je aj v Stráňach pod Tatrami, kde budú pravdepodobne pristavovať ďalšie poschodie.

Školy stavajú za štvrtinu

Ide o pilotný projekt a jeho prvú etapu, v ďalšom roku by mali podobné školy vyrásť aj v obciach Jurské a Rakúsy, kde je rovnako problém s umiestnením predovšetkým rómskych detí do škôl. Okrem toho by sa mali dobudovať v existujúcich školách jedálne, prípadne telocvične a ostatné zázemie. Výstavba jednej osemtriednej modulovej školy pritom stojí 200 000 €, čo je asi štvrtina z ceny tehlovej budovy. Tieto školy by pritom mali štátu ušetriť nemalé finančné prostriedky, keďže sa už deti nebudú musieť hromadne zvážať do škôl v iných obciach.

„V Podhoranoch má byť desať tried, pričom kapacita jednej triedy je 24 žiakov, v Krížovej Vsi bude osem takýchto tried, robia si tam aj prístavbu, bude tam už kompletné vzdelávacie centrum, v Stráňach pod Tatrami bude teraz osem tried, tam sa uvažuje o nadstavbe jedného podlažia, takže spolu tam bude 16 tried, čo je asi 500 žiakov,“ objasnil Ferenčák.

V Podhoranoch sa už novej školy nevedia dočkať, keďže tam momentálne fungujú v krízovom režime. Tamojšia základná škola kapacitne nestíha vyučovanie všetkých žiakov z obce, a tak ešte do konca minulého ročníka chodilo približne 160 deti do školy v Spišskej Belej. Teraz sa všetci učia v Podhoranoch.

Školy vybavia modernými technológiami

S diskusiou o výstavbe modulových škôl sa začalo ešte na jar, samotná realizácia projektu trvala asi pol roka. Okrem kežmarských obcí sa ho zúčastnila aj obec Jarovnice, kde už modulová škola stojí a čaká na kolaudačné rozhodnutie.

Na projekte Okresný úrad v Kežmarku spolupracoval aj so splnomocnencom vlády pre rómske komunity, cez ktorého by malo prejsť financovanie dovybavenia týchto škôl stoličkami, lavicami a pod. Z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu by mali podľa Ferenčáka prísť interaktívne tabule a ďalšie technické vybavenie. Na projekte sa podieľali aj rezorty financií a vnútra. Na Slovensku je však 50 až 100 obcí s podobným problémom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM