Rôzne

V Kežmarských školách sa cez prázdniny makalo: Oprava fasád či rekonštrukcia telocvične

Čas, keď sú žiaci doma a školy zívajú prázdnotou, využili niektoré kežmarské na opravu fasády, prístavbu, či rekonštrukciu telocvične.

Ilustračný obrázok k článku V Kežmarských školách sa cez prázdniny makalo: Oprava fasád či rekonštrukcia telocvične
Zdroj: TASR

Základná škola – Grundschule na Hradnom námestí momentálne dokončuje opravu časti fasády zo strany od hradu. „Ešte sa tam nejaké veci dokončujú, ale do konca týždňa to bude hotové. Náklady sa vyšplhajú na približne 3000 eur,“ uviedla ekonómka školy Marta Scigulinská. 

Škola sídli v historickej budove z konca 19. storočia a niektoré jej časti sa preto nedajú zatepliť. Opravu fasády škola zrealizovala predovšetkým preto, aby sa zlepšil celkový vzhľad historickej stavby. Okrem toho sa tu počas leta zrealizovali nutné opravy v suteréne a vybudoval sa tiež menší plot, aby sa oddelilo ihrisko od parkovacích miest. Vedenie školy spolu s mestom Kežmarok má tento rok v pláne ešte odvlhčiť základy budovy. „Projektová dokumentácia je hotová, práce by sa mali zrealizovať do konca roka, je to však v réžii mesta, ktoré je naším zriaďovateľom. Náklady sa vyšplhajú na približne 100 000 eur, časť prostriedkov pôjde aj z nášho rozpočtu,“ dodala Scigulinská. Hradná škola, ako ju miestni volajú, sa zameriava predovšetkým na výučbu cudzích jazykov.

Začiatok školského roka práce neovplyvnia

Fasádu ešte stále opravujú aj na Špeciálnej základnej škole na Kostolnom námestí v Kežmarku, podľa riaditeľa Antona Vojtička budú práce hotové do dvoch týždňov. Začiatok školského roka to však neovplyvní. „Opravujeme fasádu na celej budove zo strany od ulice, náklady sú na úrovni asi 10 000 eur. S prácami sa začalo pred dvoma týždňami,“ priblížil riaditeľ. V škole tiež počas prázdnin využili čas aj na bežnú údržbu. Toto školské zariadenie by potrebovalo ešte zatepliť hlavnú budovu z druhej strany a tiež vymeniť podlahy. V alokovanom pracovisku, ktoré je v inej budove, je však práce ešte viac. „Tu by sme potrebovali vymeniť okná aj podlahy, tiež upraviť dvor, je toho ešte dosť veľa, niekedy nevieme čo skôr,“ konštatoval Vojtičko.

Okrem toho sa na ulici Nižná brána v Kežmarku robí prístavba a zároveň rekonštruuje tamojšia telocvičňa. Realizátorom je Stredná odborná škola (SOŠ) na Garbiarskej ulici, ktorej telocvičňu pre nevyhovujúcu statiku zbúrajú. „Rozpočet na túto stavbu je stanovený na 410 000 eur, v minulom roku sa použilo 102 500 eur, v tomto roku k 19. augustu zatiaľ ďalších 62 700 eur. Zostáva ešte preinvestovať 244 000 eur,“ uviedla Veronika Fitzeková, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorý projekt financuje. Prístavba sa začala stavať v minulom roku. Telocvičňu na pôvodnom mieste nechce PSK postaviť pre zlé podložie, keďže budova je postavená na bývalom koryte rieky. „Museli by tam ísť pilóty do hĺbky aj desiatich metrov, čo by stavbu neúmerne predražilo. Preto sme hľadali lacnejšie riešenie,“ zdôvodnila Fitzeková. 

Potrebných 25 tisíc na zariadenie telocvične

Prístavbu a rekonštrukciu telocvične realizuje prešovská firma a termín dokončenia stavby je 4. februára 2016. „Predpokladám, že na základe postupov prác a kontrolných dní tento termín bude dodržaný, ak nevzniknú nejaké nepredvídané okolnosti,“ dodala riaditeľka školy Marta Sabolová. Škola však ešte potrebuje získať finančné prostriedky na zariadenie telocvične. Z tej starej už totiž nič použiteľné nebolo. „Verím, že PSK bude ústretový ako doteraz a pomôže nám telocvičňu zariadiť. Od toho, ako skoro získame prostriedky na vybavenie, závisí ako skoro sa tam začne cvičiť,“ konštatovala Sabolová s tým, že potrebujú na zariadenie telocvične približne 25 000 eur.

Okrem toho sa v areáli SOŠ začala aj asanácia starej telocvične. Prostriedky na projekt získala škola z Ministerstva školstva SR vo výške 150 000 eur, práce by mali byť ukončené 6. októbra. „Areál by mal byť po asanácii len zarovnaný, následne by sa tam však mohlo podľa môjho názoru vytvoriť nejaké multifunkčné ihrisko, aby tá plocha neostala nevyužitá,“ dodala Sabolová. Škola má zatiaľ zabezpečenú výučbu telesnej výchovy cez mesto Kežmarok, ktoré jej prenajíma mestskú športovú halu.

V Kežmarku sa počas leta opravovali niektoré školy
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM